Quote: broers Baan kelderen in top-500

Jan en Paul Baan hebben hun vermogen in een jaar tijd met 2,5 miljard gulden zien verdampen tot 3 miljard. De oprichters van het geteisterde softwarebedrijf Baan zijn op de ranglijst van rijke Nederlanders, zoals het maandblad Quote die jaarlijks opstelt, vijf plaatsen gezakt naar de achtste positie.

Quote stelde het vermogen van de twee broers eind september vast toen de koers van het aandeel (van ruim 108 gulden in april) naar zo'n veertig gulden was gezakt. Inmiddels noteert het fonds 24 gulden, waardoor het tweetal zelfs uit de top-tien zou verdwijnen. Vorig jaar verdubbelde een koersexplosie hun vermogen nog.

Freddy Heineken is de absolute winnaar. De bierbrouwer klom van de vijfde naar de tweede plaats. Zijn vermogen groeide, zo taxeert Quote, in een jaar met 3,3 miljard gulden tot 7,4 miljard door de waardestijging van de aandelen Heineken. Hij duldt alleen de familie Fentener van Vlissingen voor zich. De drie eigenaren John, Frits en Paul van onder meer SHV hebben 8,5 miljard gulden te verdelen. De familie Brenninkmeijer (C&A) handhaaft zich in de top-drie met een kapitaal van 7 miljard.

Frits Goldschmeding, die dit jaar vertrok bij Randstad, voerde aldus Quote lange tijd met Heineken strijd om de titel 'Rijkste Individu'. Ze startten vorig jaar beiden op 4,5 miljard gulden. Goldschmeding liet Heineken aanvankelijk achter zich door in de zomer op 8,8 miljard gulden te pieken. Daarna kalfde zijn vermogen af tot 5 miljard.

Negentien miljardairs, zo stelt het maandblad zijn samen goed voor 80 procent van het totale Nederlandse vermogen. Het gezamenlijk kapitaal van de 500 welgestelden komt in Quotes populaire maar omstreden inventarisatie uit op 128,8 miljard gulden. Ruim 111 nieuwe rijken telt de lijst. Menno Buch, bekend van telefoonseks en het tv-programma 'Sex voor de Buch', komt binnen op positie 456. Fotomodel Karen Mulder debuteert als hekkensluiter met een geschat vermogen van 11 miljoen pond.

Belangrijkste afwezige is koningin Beatrix.

Schattingen van haar vermogen lopen te zeer uiteen: van 175 miljoen tot 9 miljard gulden.

Basketballer Rik Smits (95 miljoen vermogen) blijft de grootverdiener onder de sporters. Dennis Bergkamp voegde 35 miljoen toe en zou nu goed zijn voor 75 miljoen gulden. Quote heeft Richard Krajicek 'afgewaardeerd'. De tennisser vroeg zich af of het blad in Belgische franks had gerekend. Quote bracht zijn vermogen daarom met 41 procent terug tot 35 miljoen. (ANP)