PSV roept met voorzichtige tactiek onheil over zich af

KAISERSLAUTERN, 5 NOV. Het drama van PSV duurt onvermindert voort. Zelfs het geluk laat de club in deze barre tijden onophoudelijk in de steek. Niemand in Eindhoven weet wie het tij kan keren. De wijsneuzen zullen zich zonder twijfel in de komende weken verdringen om te vertellen wat er allemaal is misgegaan, maar daar hebben PSV, diens bestuur, management, technische leiding en spelers voorlopig helemaal niets aan. PSV kan slechts hopen en wachten op betere tijden, op tijden dat de mysterieuze krachten in de sport eens genadig zullen zijn en er een man komt die PSV aan de hand door de boze wereld leidt.

De uitschakeling in de Champions League, die na de 3-1 nederlaag van gisteren tegen Kaiserslautern onvermijdelijk is geworden, komt hard aan bij PSV. Net als in de eerste wedstrijd tegen de Duitsers voelde PSV zich het slachtoffer van een scheidsrechterlijke dwaling. In Eindhoven werd de winnende treffer van Kaiserslautern ten onrechte goedgekeurd, in het Fritz Walterstadion moest PSV al na 26 minuten met tien man verder spelen omdat doelman Lodewijks bij een duel volgens de grensrechter de bal buiten het strafschopgebied met de hand had gespeeld. Tv-beelden toonden duidelijk aan dat Lodewijks zich binnen het zestienmetergebied bevond toen hij de bal boven het hoofd van de Duitser Rosler wegsloeg.

Nog afgezien van de vraag of de doelman de bal binnen of buiten het strafschopgebied had weggeslagen, mag de beslissing van de Engelse scheidsrechter Elleray om Lodewijks van het veld te sturen omstreden worden genoemd. Lodewijks was zich nauwelijks bewust van zijn overtreding. Een rode kaart was een te harde sanctie van de Engelsman. Voor PSV kon de rode kaart van Lodewijks op geen slechter moment vallen.

Tien minuten eerder had Van Nistelrooy de ploeg nota bene naar een verrassende 1-0 voorsprong geschoten. PSV was ondanks zijn verdedigende tactiek het betere elftal geweest, met Lodewijks als een uitstekende invaller voor de geschorste Waterreus. Zelfs na het wegzenden van de doelman zag het er lange tijd naar uit dat PSV deze avond niets te duchten zou hebben van de armoedig spelende Duitsers. De derde doelman van PSV, Wilburt Need, die pas een keer eerder als invaller in het doel van het eerste elftal stond, kreeg nauwelijks gevaarlijke schoten te verwerken van de opportunisten uit Kaiserslautern.

Dat Kaiserslautern halverwege de tweede helft langszij kwam en vervolgens nog tweemaal scoorde, was niet verrassend. Duitsers weten hoe ze de kwetsbare verdediging van de tegenstander moeten bestormen. Zonder nadenken, zonder een uitgekiende tactiek en zonder mededogen wordt dan jacht gemaakt op het doelpunt. Het is een manier van voetballen die door Duitse elftallen beter dan door wie ook ter wereld wordt beheerst. Een kwestie van niet meer nadenken over tactiek, maar stormen, schieten en ervoor zorgen dat je wint.

Nu werd het Kaiserslautern in de slotfase van de tweede helft ook wel gemakkelijk gemaakt door de PSV-verdediging. Voorafgaande aan zowel het eerste als het tweede doelpunt ging Xavier Abel nogal slordig te werk. Dat was allerminst verrassend, want een goede verdediger is hij niet. Waarom deze Portugese international de voorkeur heeft boven de in de eerste wedstrijden verdienstelijk spelende Lucius, weet alleen Robson.

In deze barre PSV-tijden wordt vooral de verdediging als zeer kwetsbaar ervaren. Een kwestie van een verkeerd aankoopbeleid, beweren de wijsneuzen die zich pas in slechte tijden aan de poort van het Philips-stadion melden. Maar met ene Dirkx, die nu bij Fortuna Sittard speelt en in zijn jeugdjaren bij PSV, zal de verdediging er nauwelijks beter op worden. En zo zijn er meer ingrepen die PSV, in paniek geraakt door de tegenvallende resultaten, heeft gedaan of nog wenst te doen om het tij te keren. Maar wat doet PSV om het geluk op zijn hand te krijgen? Daar is meer voor nodig dan weer en weer en nog eens spelers kopen. Misschien is het raadzaam een speelwijze te ontwikkelen waarmee het geluk kan worden afgedwongen.

Waarom koos Robson in Kaiserslautern niet van begin af aan voor een aanvallender speelwijze? Waarom haalde hij nadat Lodewijks was weggezonden er een aanvaller (Nilis) uit? Waarom zette hij niet eerder een snelle spits in, Rommedahl of De Bilde, om Van Nistelrooy in de aanval te ondersteunen bij de counters tegen de dolgedraaide Duitsers.

Verdedigen tegen Duitse ploegen is roepen om straf. Zelfs tegen Kaiserslautern, dat een paar weken geleden ook al veruit over de minste kwaliteiten bleek te beschikken. Er zijn voorbeelden genoeg uit het verleden: Ajax deed het vaak met succes en Feyenoord deed het in de uitwedstrijd tegen Stuttgart ook heel goed. Robson durft niet aan te vallen, nu zeker niet meer, nu PSV aan de verliezende hand is.

Voor Van Nistelrooy kwam de nederlaag nog het hardst aan. Deze jongen die voor vijftien miljoen gulden van Heerenveen werd gekocht, was de beste man van het veld. Hij scoorde niet alleen, hij toonde ook zijn techniek, balcontrole en inzicht. Misschien was het dom dat PSV deze Brabander een paar jaar geleden niet voor een paar centen van FC Den Bosch wilde overnemen, maar het is onzin hem af te schilderen als een miskoop alleen omdat al die miljoenen wat veel zijn. Hij is momenteel de beste Nederlandse spits, zeker na wat hij gisteren liet zien.

Met Van Nistelrooy in de gelederen is er hoop op betere tijden voor PSV. Het zal vast wel goed komen in Eindhoven. Nog een klein jaartje wachten en Eric Gerets is trainer. Dinsdag liet het huidige elftal van Gerets, Club Brugge, zien hoe er gevoetbald dient te worden wanneer kwaliteiten tekortschieten. Met man en macht aanvallen en willen winnen, zo overwon Brugge VfB Stuttgart. Misschien dat Gerets PSV kan verlossen van paniekreacties, minderwaardigheidsgevoel en losersgedrag. Misschien dat PSV dan eens door het land zal gaan met de borst vooruit. Als een club met een eigen gezicht.

Doelman Lodewijks vond de rode kaart die hij kreeg, onterecht. “Ik stond nog in het strafschopgebied toen ik die bal boven het hoofd van die Duitser wegsloeg, maar ik viel erbuiten. Dat is dan geen hands. Ik vroeg aan de scheidsrechter waarom ik rood kreeg, maar hij zei niks en wees naar de grensrechter.' Ook PSV-coach Bobby Robson was woest na afloop. “Het is bizar, te gek voor woorden', vond de Engelsman. “Weer zijn we het slachtoffer van een verkeerde arbitrale beslissing. Dit kan zo toch

niet doorgaan?'

    • Guus van Holland