Politie houdt weer smokkelaars aan

De marechaussee in Enschede heeft gisteren elf mensen aangehouden die verdacht worden van mensensmokkel. Er werd op vijftien locaties in vier gemeenten in Nederland huiszoeking gedaan.

Volgens een woordvoerder van de marechaussee is er sprake van een netwerk van mensensmokkelaars. De verdachten zijn afkomstig uit Afghanistan, Marokko, Irak en Soedan. De hoofdverdachte is tot Nederlander genaturaliseerd. Hij werd in augustus op de snelweg A1 tijdens een routine-controle aangehouden. Hij smokkelde toen drie mensen het land in.

Niet bekend

Het is de derde keer in een maand tijd dat mensensmokkelaars werden aangehouden. Eerder pakte de politie in Nijmegen en Arnhem bendes op. Dit betekent, aldus de woordvoerder, niet dat mensensmokkel in omvang toeneemt. De controle op de A1 geschiedde met extra geld dat de marechaussee kreeg voor de vorming van 'vliegende brigades'. “We hebben nu meer tijd en mensen om dergelijke zaken aan te pakken', aldus de woordvoerder.