Plat Haags voor leken

Fans van Haagse Harry krijgen het moeilijk. Vandaag verschijnt 'ut Groen-Geile Boekie', de eerste officiele en geillustreerde spellingswijzer (spellingswezah) voor het onnavolgbare Plat Haags van Haagse Harry, de even komische als onuitstaanbare stripfiguur van Marnix Rueb. Gezien het feit dat het 'Haags Dictei', dat begin dit jaar werd gehouden, nog dramatischer verliep dan de nationale broer, is er duidelijk behoefte aan enig houvast om plat Haags te schrijven.

Op Internet is er ook al een tijdje een computerprogrammaatje in omloop, 'Harry voah Windoos', die je teksten met slechts een druk op de knop in plat Haags vertaalt. Het is verre van vlekkeloos en zeker niet zo geniaal als de authentieke versie, bovendien zou je het zelfs als een schending van het Haagse Harry's van Rueb kunnen zien. Maar voor wie niet echt door wil leren in Plat Haags is het wel zo handig.

Ut gehem van de uitspraak schuilt hem, volges Ruep, in de huig. Die mot je lekkah klem zette. Ut fassineirende is dat plat Haags goed beschahd heil dich tege ut bekakte Haags an zit. Praubeah maah: bakkah, ahteuah spellingswezah, Deitman, bieah.

Doe je alsof je een heite aahdappel in je bek heb, dan heppie in een handomdraai ut kuirige bleike Benoahdehahts. Maah daah komp Ruep, naah wogt gezeg, dan auk vandaan.

Belangrek probleim van Harrypad, zoas Harry voah Windoos auk wel heit, is dat ut programma 'r na zaun 17.000 woahde vetaald te hebbe mei ophahdt. En dat is netuahlijk jammah. Een andere tekogtkauming is dat ut programma gein scheldwezah bevat, zoas ut Groen-Geile Boekie van Ruep Ruep en Bral (de meide-ahteuahs). Want as ut Plat Haags erges goed voah is, dan wel om de meidemes op effeksieve weze ut ziekehuis in te wense. Dus de echte fans van die onuitstaanbaare volgevreite kankegledah met z'n matje in zn nek - die gaan gewaun voah ut offisiele boekie. Vanaf begin nauvembah te kaup in de winkel voah ruim twintag gulde. Maah waarom Plat Haags nu zau tot de vebeilding spreik, dat blef vauralsnog een raadsel.

    • Maarten de Kroon