'Olies' omlaag na halvering winst

De koers van het aandeel Koninklijke Olie is vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs met 4 procent gedaald in reactie op de val van de winst van het olieconcern in het derde kwartaal. De koers stond halverwege de dag 3,70 gulden lager op 89,90 gulden.

Dalende olieprijzen en de recessie in het Verre Oosten hebben de kwartaalwinst met 57 procent doen afnemen. Vorig jaar werd in hetzelfde kwartaal nog een winst geboekt van 1.782 miljoen gulden, nu stokte de winst op 896 miljoen gulden. Beurshandelaren waren teleurgesteld omdat dit winstcijfer ver onder de gemiddelde prognose van analisten was.

Het verlies van Koninklijke Olie, het grootste fonds op de beurs was stemmingsbepalend voor het Damrak. De graadmeter van de belangrijkste koersen, de AEX-index, daalde met 10,99 punten naar 1048,82 punten. Ook elders in Europa waren de koersen lager. Londen was de grootste verliezer. Daar daalde het koersgemiddelde 1,6 procent. Parijs verloor 1,3 procent en Frankfurt, net als Amsterdam, 1 procent.

Evenals Koninklijke Olie moest ook Akzo Nobel vanochtend fors inleveren. Het aandeel daalde 2,30 gulden (ruim 3 procent) naar 73 gulden.

Uitschieter naar boven was het aandeel Baan. De koers stond vanochtend heel even zelfs 11 procent hoger. Later op de ochtend daalde de koers naar 24,30 gulden, een stijging met 9 procent (2 gulden). Handelaren zien het aandeel weer als een koopje nu “de pijn weer een beetje is weggetrokken', zoals een handelaar het verwoordde.

De aangekondigde aandelenemissie van uitzendconcern Randstad van ruim 1 miljard gulden viel goed bij beleggers. De koers van het fonds won 6 gulden op 113,10 gulden. Randstad was daarmee de sterkste stijger onder de middelgrote Midkap-fondsen.

De financiele waarden die de koersstijgingen op het Damrak de afgelopen dagen aanvoerden, lieten het vanochtend afweten. Aegon en ING verloren respectievelijk 2,70 op 177,60 gulden en 1,10 op 101,60 gulden. ABN Amro daalde 0,80 gulden naar 38,50.

Op de lokale markt gooide Ceteco hoge ogen. Beleggers boden hun aandelen in dit handelsfonds de afgelopen maanden te koop aan omdat de crisis in Latijns Amerika, waar deze Hagemeyer-dochter grote belangen heeft, de resultaten fors had aangetast. De koers klom vanochtend ineens met 4,80 naar 42,50 gulden.

Een verhoging van de winstverwachting door Unit4 deed de koers van dit software-aandeel met 14,5 procent stijgen. Het aandeel werd 6,30 meer waard op 49,80 gulden.

NEW YORK Wall Street sloot gisteren de dag af met een winst van 76,99 punten. De Dow Jones-index steeg naar 8783,14 punten. Daarmee is de beurs van New York op het hoogste niveau sinds 3 augustus beland.

TOKIO De Nikkei-index voor de 225 meest verhandelde aandelen is vandaag in Tokio met 186 punten (1,3 procent) gedaald naar 14.341 punten. Veel beleggers verzilverden hun koerswinst van gisteren.