NAVO werkt aan interventiemacht voor Kosovo

De NAVO heeft gisteren ingestemd met het principe van een snelle interventiemacht van ongeveer 1.500 man die bij eventuele incidenten de tweeduizend 'verificateurs' van de OVSE uit Kosovo kan evacueren. Volgens NAVO secretaris-generaal Solana kan de interventiemacht eind deze maand klaar zijn.

Frankrijk zal waarschijnlijk de helft van de troepen leveren en ook het commando krijgen over de interventiemacht. Ook Britten en Duitsers zouden deelnemen. De Verenigde Staten hebben laten weten geen troepen te willen zenden. Nederland is volgens minister van Defensie De Grave ook betrokken bij de gesprekken over de interventiemacht, in de marge van een bijeenkomst van Europese ministers van Defensie de afgelopen twee dagen in Wenen. Maar een eventuele Nederlandse bijdrage kan pas worden toegezegd nadat dit is besproken in Kamer en kabinet.

De interventiemacht zou bestaan uit 150 man die in het aan Kosovo grenzende Macedonie worden gestationeerd en die met helikopters bij gevaar een evacuatie kunnen uitvoeren. De rest van de troepen zou in hun eigen land blijven. Verwacht wordt dat de NAVO volgende week de operationele plannen definitief goedkeurt.

De tweeduizend OVSE-verificateurs in Kosovo zijn onderdeel van een akkoord tussen de Amerikaanse bemiddelaar Holbrooke en de Joegoslavische president Milosevic. Ongeveer tweehonderd verificateurs zijn inmiddels in Kosovo, van wie de helft al in Kosovo was als lid van de voorgaande Kosovo diplomatieke observatiemissie. Tot zover onze correspondent.

In Kosovo is inmiddels de strijd grotendeels beeindigd. Maar de NAVO maakt zich wel zorgen over de breekbaarheid van het bestand en over de incidentele aanslagen die worden gepleegd, voor zover is na te gaan voornamelijk door strijders van het Kosovo Bevrijdingsleger UCK. Gisteren openden onbekenden - waarschijnlijk UCK-leden - het vuur op twee auto's met mijnwerkers, waarbij drie Servische inzittenden gewond werden. (Reuters, AFP)