Kleine Beer en volle maan

Heel lang geleden, in een land hier ver vandaan, leefde de mooie prinses Andromeda. Haar moeder koningin Cassiopeia, vond zichzelf mooier dan de mooiste zeemeermin en vertelde dat aan iedereen. Nereus, de god van de zee, werd daar zo boos over dat hij een vreselijk, vernietigend monster op ze af stuurde. Koning Cepheus, Andromeda's vader, was ten einde raad want het zeemonster vond dat Andromeda geofferd moest worden.

Maar net voor Andromeda door het monster werd verslonden, kwam de halfgod Perseus; hij redde Andromeda en ze leefden nog lang en gelukkig. Dit verhaal is in geen enkel sprookjesboek te vinden en toch is het al duizenden jaren oud. De mensen vertelden het elkaar 's avonds als ze onder de sterrenhemel zaten en in die sterren zagen ze de hoofdpersonen uit het verhaal. Over sterren, sterrenbeelden, planeten, de zon en de maan, de Melkweg en kometen gaat het boek 'Volle maan, Klein Beer en andere Nachtbeelden' van Mieke van Tilburg en Govert Schilling. Ook staan er allerlei leuke opdrachten in het boek. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen maandagboek bijhouden, in een donkere nacht op zwart papier met een wit potlood de Melkweg tekenen, worden er trucjes gegeven om het verschil tussen een ster en planeet te zien en kun je je eigen sterrenklok maken.