Hulp op gang voor Midden-Amerika

In de door orkaan Mitch zwaar getroffen landen Honduras en Nicaragua begint de hulp van de internationale gemeenschap langzaam op gang te komen. Vooral de omliggende Midden-Amerikaanse staten spannen zich in beide landen te helpen. Het aantal dodelijke slachtoffers wordt nu officieel geschat op 9.000.

Nog vele duizenden mensen worden vermist. In zowel Honduras als Nicaragua zijn grote delen van de bevolking afgesneden van vers water voedsel en medicijnen. In Honduras zitten sommigen al meer dan een week op het dak van hun ondergelopen woning.

Op een persconferentie gisteren in de Nicaraguaanse hoofdstad Managua kondigde president Arnoldo Aleman financiele bijdragen aan van de Wereldbank (18,5 miljoen dollar) het Internationale Monetaire Fonds (25 miljoen) en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (20 miljoen). De donaties zijn bedoeld voor het herstel van de zwaar gehavende infrastructuur. De verbroken verbindingen over land maken toegang tot veel slachtoffers in het noorden en noordwesten van Nicaragua onmogelijk. De donaties van de financiele instellingen moeten ook het begin mogelijk maken van sanitaire werkzaamheden om epidemieen te voorkomen. De Nicaraguaanse regering begint komende maandag met een programma waarbij 10.000 gezinshoofden tijdelijk werk zullen krijgen bij zowel de reparaties aan de infrastructuur als de sanitaire werkzaamheden, zo kondigde president Aleman gisteren aan. In antwoord op de scherpe kritiek op het optreden van de regering in deze noodsituatie erkende Aleman dat het momenteel onmogelijk is “om de vele duizenden landgenoten' voedsel en medicijnen te bezorgen.

Nederland stuurt naast extra financiele hulp tevens mariniers van de Koninklijke Marine naar Honduras voor het verlenen van humanitaire hulp, na een verzoek daartoe van de Verenigde Naties. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Herfkens geeft zes miljoen gulden.

Tijdens recente bezoeken aan getroffen plaatsen in het binnenland van Nicaragua, is de president herhaaldelijk beschimpt en uitgefloten.

De president verweet gisteren zijn politieke tegenstanders, met name de sandinisten, misbruik te maken van de situatie. Vanuit sandinistische kringen is kritiek geleverd op het besluit van de regering niet officieel de noodtoestand uit te roepen.

De president erkende ook dat de hulpverlening is achtergebleven. Hij weet dit aan een gebrek aan helikopters, de enige transportmiddelen die in de huidige situatie van nut zijn. Intussen hebben de Verenigde Staten vijf helikopters toegezegd, waarvan er drie operationeel zijn in Nicaragua, en Panama twee. Maar de Mexicaanse regering heeft het voortouw genomen in de hulpverlening aan Nicaragua met de toezegging van in totaal tien helikopters. Het aanhoudende slechte weer in de regio (de orkaan is nu actief in de Golf van Mexico en is op weg naar Florida) heeft de aankomst van de toestellen vertraagd.

Gisterochtend plaatselijke tijd landden op de internationale luchthaven van Managua wel drie C-130-transporttoestellen van de Mexicaanse luchtmacht, met aanboord 23 ton voedsel en medicijnen, aldus een woordvoerder van de Mexicaanse luchtmacht. Met de toestellen kwamen ook 130 militairen aan, onder wie artsen, verplegers en specialisten in reddingsoperaties, en ook speurhonden.

In een duidelijke hint naar de internationale gemeenschap van crediteuren van Nicaragua, wees persident Aleman ook op het feit dat zijn land een totale buitenlandse schuld heeft van zeven miljard dollar. “Voor iedere dollar die we aan onderwijs uitgeven, moeten wij er vijf besteden aan het betalen van rente over deze schulden', aldus de president. Vooral nu de exportoogsten van van Nicaragua (zoals koffie) zwaar zijn getroffen, vreest de regering dat het nationale budget nog verder onder druk komt te staan door de rentebetalingen.