HEMPHILL SEXTET

The Julius Hemphill Sextet: At Dr. King's Teable

Altsaxofonist Julius Hemphill was tijdens zijn leven (1940-'95) behalve een sterke solist ook de belangrijkste componist van en voor het World Saxophone Quartet. Toen dat in '88 ontbonden werd begon hij een saxofoonsextet, maar als gevolg van zijn ontijdige dood kwamen veel van zijn stukken nooit op de plaat.

Een reden voor sextetlid Marty Ehrlich de groep voort te zetten met Sam Furnace, Andy Laster, Gene Ghee, Andrew White en Alex Harding. Het eerste resultaat is At Dr.King's Table, een cd met uitsluitend Hemphill-composities waarvan een deel nooit eerder werd uitgevoerd.

Opvallend is de breedte van het repertoire, van Ellingtonesque 'mood'-ballads en bluesy jumpstukken tot polyfoon opgezette en minutieus uitgewerkte stukken met een veel klassieker karakter. In sommige stukken zit veel improvisatie maar er zijn er ook die helemaal straight worden gespeeld. Voor het muzikale niveau maakt het weinig uit, dat ligt onveranderlijk hoog. Dat sommige van de saxofonisten, met name Marty Ehrlich zelf, ook fluit(en) en klarinet(ten) bespelen, maakt de klankkleur alleen maar rijker. Wie desondanks koud blijft bij een stuk als 'The Children's Song' kan beter niet aanzitten At Dr. King's Table.

    • Frans van Leeuwen