HEIMWEE-ETEN

Het is wel héél erg herfst. Geen wonder dat Nederlanders na terugkeer van vakantie zin hebben in buitenlands eten. Althans dat meldde 'Horeca journaal'. Hierin viel te lezen dat restaurants vooral op de zin in vakantie-eten moeten inspelen. Met heimwee-eten lok je klanten. Vooral jongeren en ouderen met een goed gevulde portemonnee eten regelmatig in een relatief goedkoop etnisch restaurant. Jongeren zijn minder krenterig dan hun ouders en eerder bereid geld aan uit eten gaan uit te geven.

Uit het Consumentenonderzoek Horeca 1998 bleek onlangs dat de meeste Nederlanders het liefst thuis blijven. Op de top-10-lijst van dingen die men het liefst samen doet staat, zonder nadere specificatie, 'thuis zijn' op de eerste plaats. Op 2: thuis lezen/televisie kijken. 3: uit eten. 4: erop uitgaan (bijv. winkelen). 5: op visite gaan. 6. een feestje. 7. overnachten buitenshuis. 8. thuis klussen. 9: stappen en 10, sporten. Er zijn ook Nederlanders die nog nóóit in een horeca-gelegenheid zijn geweest. Die wonen vooral in het noorden en oosten van het land. Vandaag een recept voor huiselijk-heimwee-eten: aubergine-tomaat-tartaar met pruimen en basilicium. Wel de pruimen en verwijder de pitten. Kerf de aubergines hier en daar met een scherp mes in. Leg ze in een voorverwarmde oven van 190 graden. Haal de zachtgeworden aubergines er na circa 40 minuten uit. Snijd ze in de lengte doormidden en schep het zachte vruchtvlees uit de schillen. Hak het vruchtvlees klein.

Terwijl de aubergines in de oven liggen wordt de gesnipperde ui met de ontvelde en in stukken gesneden tomaten in olijfolie gebakken. Met de iets later toegevoegde fijngehakte knoflook, de suiker, het citroensap, het komijnpoeder en de in stukjes gesneden pruimen. Roer de gehakte aubergines door dit mengsel dat niet te nat mag zijn. Het moet de consistentie van tartaar hebben. Houdt enkele basilicumblaadjes apart en snijd de rest klein. Schep op het laatst de fijngesneden basilicum door de aubergine-tomaat tartaar, die op smaak wordt gebracht met zout en peper. Garneer met basilicum. Eet er bijvoorbeeld gegrild lams- of kalfsvlees bij. Dit gerecht is koud ook lekker.

Ook de marine wordt getrakteerd. Matrozen ontvangen bij het feest geen oorlam, maar 'op bijzondere wensch van de Koningin, wordt hun een halve flesch wijn gegeven en aan elken derden matroos een kurketrekker om de flesch te openen'.

    • Anne Scheepmaker