Groot-Brittannie; Hampton Court Palace

De meeste mensen die Hampton Court Palace in Surrey bezoeken, dwalen in het felle daglicht door de zalen en galerijen van dit in 1516 gebouwde koninklijke verblijf. Op een enkele partij van het koningshuis na is het paleis 's avonds altijd gesloten. Deze winter echter branden de haardvuren in de keuken, het spit draait en fakkels en kaarsen verlichten de ruimtes waar Hendrik VIII en zijn zes echtgenotes hebben gegeten, gedanst en geslapen.

De bezoeker krijgt een nachtelijke rondleiding, eet exquise hapjes uit de zestiende-eeuwse Tudor-keuken en kan de kruidige wijn proeven die meer dan vierhonderd jaar geleden iedere avond rijkelijk vloeide. Aanbevolen: van te voren reserveren, warme kleding en gemakkelijke schoenen! T/m 22 dec Tudor Evening Tours by Lantern Light in Hampton Court Palace, East Molesey, Surrey. Di, za en zo om 17u30, 18u en 18u30. Trein van Waterloo Station, Londen naar Hampton Court (30 min.). Inl. & Res. 00-441817819540. ú 21,- p.p.

London Zoo

De leukste manier om naar London Zoo te gaan is met de boot. Vanaf Camden Lock of Little Venice vertrekt een authentieke 'narrowboat' naar de aanlegplaats middenin de 170 jaar oude dierentuin. De boottocht gaat door het in 1820 aangelegde Regent's Canal, lange tijd een belangrijke industriele transportroute naar de Thames. London Zoo huisvest een groot aantal dieren op een groot terrein. Een hele middag is nauwelijks genoeg om ze allemaal te zien. Er zijn leuke activiteiten en informatieve rondleidingen door de verzorgers. Belangrijk om niet te missen zijn de demonstraties (14u) met levende dieren in het Amphitheater. London Zoo in Regent's Park, dag. 10-16u. Metro Camden Town of Baker Street. Inl 00-441717223333

Zoo Waterbus: alleen za en zo! Vertrek op het hele uur vanaf Camden Lock, Chalkfarm Road (11-16 u) of Little Venice, Blomfield Road (10-15u). Inl 00-441714822550

London Filmfestival

Vanavond wordt het London Filmfestival geopend: drie weken lang gemiddeld drieentwintig films per dag in diverse bioscopen en theaters van Londen. Nieuwe Britse films, de Europese film, de wereld-film en 'Film on the Square' (kwaliteitsfilms uit Hollywood) zijn de categorieen om uit te kiezen. 'Speciale evenementen' zijn oa de vertoning van ooit door censuur verboden delen uit bekende Disneys en Erich von Stroheims zwijgende film The Wedding March, begeleid door het Lonon Philharmonic Orchestra.

5 t/m 19 nov op diverse locaties. Inl over voorstellingen en data 00-441719283232 of www.lff.org.uk

En verder

The Courtauld Gallery in Somerset House, heropend na een verbouwing van een jaar. Verzameling oude meesters en impressionisten. Inl 00-441718732526 & www.courtauld.ac.uk T/m 17 jan Life? or Theater? The work of Charlotte Salomon in de Royal Academy of Arts 00-441713008000; T/m 10 jan The Turner Prize Exhibition, werken van de vier kunstenaars genomineerd voor de Turner Prize in de Tate Gallery, 00-441718878000.