Gingrich erkent fouten in campagne

De Republikeinse leider Newt Gingrich erkent dat zijn partij fouten heeft gemaakt in de verkiezingscampagne. President Clinton toonde zich verheugd over de uitslag, die de Democraten volgens hem danken aan hun politieke programma.

Gingrich, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, ontkende gisteren niet dat de resultaten van de tussentijdse verkiezingen dinsdag een tegenvaller waren voor zijn partij. Maar hij benadrukte dat de Republikeinen nog steeds de meerderheid hebben in beide huizen van het Congres, dat ze de voorzitters voor alle commissies leveren en dat ze zo nog steeds de inhoud van het politieke debat kunnen bepalen.

De Republikeinen zagen hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden afkalven van 228 tot 223 van de 435 zetels. In de Senaat hebben de Republikeinen net als voor de verkiezingen 55 zetels, de Democraten 45. De Republikeinen verloren een gouverneurschap (en hebben er nu 31), de Democraten hielden er 17, het aantal onafhankelijke gouverneurs verdubbelde tot twee. Niet meer dan 38 procent van de stemgerechtigde Amerikanen bracht zijn stem uit. Hoewel het machtsevenwicht niet wezenlijk veranderd is, was de uitkomst een belangrijke symbolische overwinning voor de Democraten. Sinds 1934 was het niet meer voorgekomen dat een partij die het Witte Huis in handen heeft, zetels won bij tussentijdse verkiezingen.

“We hadden in de campagne veel agressiever moeten praten over onze plannen voor verlaging van de belastingen en voor het veiligstellen van (de oudedagsvoorziening) Social Security', zei Gingrich. In de laatste week van de campagne lanceerden de Republikeinen onder leiding van Gingrich reclamespotjes die de kiezers uitdrukkelijk aan het Lewinsky-schandaal herinnerden. Door de aandacht die de media aan de spotjes besteedden, kregen ze een veel bredere verspreiding dan de Republikeinen voorzien hadden. Mogelijk stimuleerden ze ongewild Democratische kiezers die zich ergerden aan de manier waarop de Republikeinen het schandaal van president Clinton aanpakten, om te gaan stemmen.

“Ik heb volledig de macht van de moderne media onderschat. We onderschatten hoezeer de mensen hun buik vol hadden (van het schandaal)', aldus Gingrich. Hij weet de schandaal-moeheid van de bevolking aan de intensieve berichtgeving over de affaire-Lewinsky in de media. “De mensen werden misselijk van 24-uurs-televisie en -radio die er maar over doorgingen.' De kiezers hebben volgens hem geen duidelijk signaal gegeven over impeachment van de president: “De verkiezingen gingen over veel verschillende kwesties. Ik denk niet dat Jesse Ventura (de voormalige worstelaar uit Minnesota, red.) tot gouverneur gekozen is vanwege het impeachment-onderzoek.'