'Gelden naar scholen met achterstand'; Geen klassenverkleining

De grote steden Amsterdam, Rotterdam en Utrecht willen het geld voor klassenverkleining op basisscholen besteden aan achterstandsscholen. Het gaat om een jaarlijks bedrag van 270 miljoen gulden dat oploopt tot 1,1 miljard gulden in 2003.

Dit blijkt uit een rondgang langs de Onderwijswethouders van de vier grote steden.

“Als er toch geld is voor het onderwijs, dan kunnen we dat beter uitgeven aan de echte problemen zoals taalachterstand en het voorkomen van schooluitval', zo verklaarde de Amsterdamse wethouder Van der Aa (Onderwijs, PvdA) vanochtend. De Tweede Kamer heeft vorig jaar unaniem gestemd voor verkleining van de laagste klassen op basisscholen. Dat geld gaat naar alle basisscholen in het land, inclusief scholen die geen leerlingen hebben met een leerachterstand. “We blijven bij het regeerakkoord; klassenverkleining is een breed gedragen onderwerp in het kabinet en de Tweede Kamer', zo reageerde het ministerie van Onderwijs vanochtend.

Wethouder Els Kuiper (Onderwijs, PvdA) in Rotterdam zou liever zien dat het geld voor klassenverkleining aan “de brede school' wordt uitgegeven. Dat wil zeggen: basisscholen in achterstandswijken die samen met welzijnswerkers en de jeugdhulpverlening kinderen uit probleemgezinnen zo goed mogelijk betrekken bij school. Ook onderwijswethouder J. Van Leijenhorst (GroenLinks) in Utrecht vindt dat het geld beter kan gaan naar achterstandsbestrijding. “We moeten kiezen en dan vind ik dat het bijspijkeren van leerlingen met een taalachterstand een grotere prioriteit heeft dan verkleining van klassen op alle basisscholen. Veel klassen gaan van dertig leerlingen naar 28. Alleen als je echt een verschil wil maken, moet je gigantische bedragen steken in verkleining van klassen. Als je die gigantische bedragen hebt dan kun je die beter inzetten voor iets anders.'

Onderwijswethouder Pierre Heijnen van Den Haag (PvdA), staat nog wel achter de klassenverkleining, maar ook hij “kan zich voorstellen' dat een deel van die begroting anders wordt besteed. '

    • Frederiek Weeda
    • Koen Greven