Fredriksson krijgt publieksprijs

Marianne Fredriksson heeft de Trouw Publieksprijs gewonnen. Bijna 16 procent van de lezers die afgelopen vrijdag en zaterdag een stem uitbrachten, koos haar Anna, Hanna en Johanna tot Boek van het Jaar 1998. De Zweedse schrijfster nam de prijs, een cheque van vijftienduizend gulden en een sculptuur van Jeroen Henneman, woensdagavond persoonlijk in ontvangst, uit handen van minister Hermans van OC&W.

De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) hield de verkiezing dit jaar voor de twaalfde keer. Ruim veertigduizend lezers, 30 procent meer dan vorig jaar, brachten hun stem uit in een van de zeshonderd deelnemende boekwinkels en bibliotheken. In 170 plaatsen bracht de burgemeester de eerste stem uit. Vorig jaar verkozen de lezers Het geheim van Anna Enquist tot hun favoriete boek.

Marianne Fredriksson, geboren in Goteborg (1927), werkte lange tijd als journaliste voor diverse Zweedse kranten en tijdschriften. In 1980 debuteerde ze als romanschrijver. Anna, Hanna en Johanna verscheen in 1994 en is inmiddels in 28 talen vertaald. In Nederland zijn tot nu toe ruim 150.000 exemplaren van het boek verkocht.