Fed: slechts lichte vertraging groei

De Amerikaanse rente blijft wellicht voorlopig ongewijzigd. Dat concluderen Amerikaanse economen na publicatie van het zogeheten 'beige book', een zeswekelijkse rapportage over de Amerikaanse economie. De gisteren gepubliceerde uitgave van de Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, constateert een geringe groeivertraging maar overigens geen grote veranderingen.

Het 'beige book' verschijnt tien werkdagen voor elke vergadering van de Federal Open Market Committee, het beleidsbepalend comite van de Fed. Het wordt gezien als een belangrijke bron voor de FOMC-leden bij hun beslissing over de rente.

Het rapport geeft informatie over de economische bedrijvigheid in de twaalf districten van het Federal Reserve System. De consumentensector is nog goed op peil, de bedrijvigheid in de bouw is nauwelijks afgenomen en de arbeidsmarkt is krap. Daartegenover staan echter vertraging in de industriele productie voorzichtigheid van bedrijven en consumenten en strengere eisen van de kant van kredietverstrekkers.

De Amerikaanse geldmarktrente is in oktober twee keer verlaagd met in totaal een half procent tot 5,0. Verwacht werd dat de Fed in november de rente verder zou verlagen mogelijk opnieuw met een kwart procent. Na de economische cijfers van de laatste dagen, het spectaculaire herstel van de beurskoersen en het 'beige book' van gisteren is dat niet meer zo zeker.

“Het zal erom spannen', aldus William Wilson, econoom bij Comerica Bank in Detroit. “De Fed vindt steeds meer argumenten tegen. Wij denken dat ze zullen wachten op meer informatie voor er een beslissing zal vallen. Het Fed-motto luidt immers: Bij twijfel niets doen.' De argumenten tegen een verdere verlaging op dit moment zijn volgens Wilson onder meer de goede autoverkopen, de gestegen loonkostenindex met 3,6 procent in twaalf maanden van en het hoger dan verwachte bbp-cijfer over het derde kwartaal.

General Motors, Ford en Chrysler hebben allemaal uitbreiding van de productiecapaciteit aangekondigd omdat ze de vraag minder hard zien dalen dan eerder verwacht.

De groei van het bbp over het derde kwartaal bedroeg 3,3 procent op jaarbasis, ruim een procent meer dan economen hadden voorzien. Het industrieel gemiddelde van de Dow Jones nadert de 8.800 zodat het koersniveau na het recente herstel nu nog maar 6 procent onder het record van afgelopen juli ligt.

Veel hangt echter af van wat de werkgelegenheidscijfers over oktober laten zien. Die worden vrijdag bekend. Wilson denkt dat als de banengroei vorige maand meer dan 175.000 blijkt te zijn geweest, de Fed op 17 november zeker niets zal willen doen.

    • Lucas Ligtenberg