ETA: voorwaarden aan gesprek

De Baskische afscheidingsbeweging ETA zal een definitief einde maken aan de terreur als de Spaanse regering akkoord gaat met Baskisch-nationalistische eisen voor een onafhankelijk Baskenland.

Dat heeft de ETA vandaag bekend gemaakt in een verklaring die gepubliceerd werd in het Baskische dagblad Euskadi Informacion, de spreekbuis van de radicaal-nationalistische beweging. De verklaring volgt op de bekendmaking afgelopen dinsdag, dat de regering van premier Aznar rechtstreekse gesprekken met de ETA wil voeren over een definitieve stopzetting van de terreur.

In de verklaring van de ETA, die geheel in het Baskisch is opgesteld, wordt geeist dat de regering de inhoud van het akkoord van Estella accepteert. In deze overeenkomst hebben de Baskisch-nationalistische partijen zich verbonden een groot Baskenland te stichten. Deze eis staat haaks op het uitgangspunt in regeringskringen. Volgens verschillende bronnen is het Spaanse kabinet uitsluitend bereid te praten over de situatie van de meer dan 500 gevangen ETA-terroristen en hun medewerkers als wisselgeld voor het stopzetten van de moordaanslagen.

Volgens Spaanse dagbladen wordt in kringen rond de ETA ook de zaak van de gevangenen genoemd als onderhandelingspunt. Daarbij zou onder meer geeist worden dat families van omgekomen ETA-terroristen schadeloos worden gesteld en de vrijgekomen gevangenen kunnen rekenen op een uitkering. De Spaanse regering liet dit weekeinde uitlekken dat zij in elk geval de betaling van het smartengeld en de schadevergoeding voor de families van ETA-slachtoffers waartoe ETA-terroristen veroordeeld zijn voor haar rekening wil nemen.

De leider van de politieke arm van de ETA, Arnaldo Otegi, ontkende gisteren dat hij namens de ETA met de regering zal onderhandelen. “Als de regering met de ETA wil praten moet zij dat met de ETA doen. Wij zullen onder geen beding de ETA gaan vertegenwoordigen', aldus Otegi.