Eerste stap Londen en Frankfurt

De samenwerkende effectenbeurzen van Frankfurt en Londen, zetten vanaf 4 januari hun deuren een jaar lang gratis open voor elkaars aangesloten banken en effectenhuizen. Bankiers en commissionairs hoeven in deze proefperiode geen geld te betalen om te mogen handelen in de hoofdfondsen van elkaars beurzen. Dat is gisteren in Londen bekendgemaakt.

Hiermee zetten de Deutsche Borse en de London Stock Exchange de eerste stap in de vorming van een pan-Europees handelsplatform. Afgelopen zomer vormden de twee beurzen een alliantie met dit als doel.

Als het proefjaar voorbij is kunnen de effecteninstellingen besluiten om volwaardig lid van de voor hen buitenlandse beurs te worden.

Ook de bij afwikkeling van effectentransacties berekent de alliantie voor elkaars leden geen kosten. In de loop van volgend jaar zal de alliantie met de vorming van een vennootschap de tweede fase ingaan. Beursregels, handelskosten en transactieafwikkeling zullen dan versmelten. Uiteindelijk moet er ook een handelssysteem gaan komen. In 2000 moet het Brits-Duitse handelsplatform een feit zijn.

De voorzitters van beide beurzen laten in een gemeenschappelijke verklaring weten dat dit “een kans is voor de twee gekoppelde beurzen en voor andere beurzen die zich hopelijk bij ons zullen aansluiten.'

Amsterdam gaf afgelopen zomer te kennen zich graag te willen aansluiten bij Londen en Frankfurt. Parijs reageerde woedend en dreigde met een eigen alliantie. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times willen de samenwerkende beurzen eerst hun eigen fusie afronden alvorens andere beurzen worden uitgenodigd deel te nemen aan de alliantie