Een half pondje sluipwespen graag!

Bio en Eco hebben de toekomst. Het heeft lang geduurd voordat de Eco-beweging haar sandalen-imago is kwijtgeraakt, maar nu staat de biologische melk dan toch in de schappen van de supermarkt. De wereldmarkt voor biologisch geteelde producten wordt geschat op 30 miljard gulden, over vijf jaar zal dat volgens de prognoses 200 miljard zijn.

Ook in de tuin wakkert de Eco-wind aan. Spuitbussen - met milieuvriendelijk drijfgas - bevatten niet langer vergif, maar producten met namen als 'Biobest Insektenspray' en 'Ecostyle Bladglans'. Er wordt in de tuin nog steeds op grote schaal chemisch oorlog gevoerd tegen onkruid en onwelkome insecten, maar niet meer zonder schuldgevoel, zoals tien jaar geleden.

Biologische bestrijding van insecten wordt in de land- en tuinbouw al jarenlang toegepast, maar pas sinds kort zijn roofmijten, sluipwespen en parasitaire aaltjes ook voor de particulier verkrijgbaar. Dat de doorbraak lang op zich heeft laten wachten, komt door het feit dat het levende producten zijn die verhandeld moeten worden. Een doos roofkevers kun je niet drie weken lang in een tuincentrum op het schap laten staan zonder de dieren te voeren en ook een potje met parasitaire aaltjes is maar zeer beperkt houdbaar.

De fabrikanten in biologische bestrijdingsmiddelen hebben daar de volgende oplossing voor bedacht: in het tuincentrum koop je een bestelformulier waarop je kunt invullen welke predatoren je wilt ontvangen en op welke datum. Die krijg je dan per post thuisgestuurd. Omdat een gulden of dertig, veertig veel geld lijkt voor een briefkaart, hebben sommige fabrikanten het formulier in een kartonnen doosje gedaan. Wie zijn rovers - soms in de vorm van poppen of eieren - heeft ontvangen, moet die onverwijld inzetten, want hoewel zelfs levende insecten nog wel een paar dagen in de groentelade van de koelkast kunnen worden bewaard, gaat de kwaliteit er niet op vooruit.

Dit jaar hebben naaktslakken in tuinen voor veel overlast gezorgd en de haviken onder de tuiniers zullen het prettig vinden om te horen dat er sinds kort parasitaire aaltjes tegen slakken ingezet kunnen worden.

Een flacon bevat 12 miljoen aaltjes en is voldoende voor 40 vierkante meter tuin. Vroeger werd er vaak met zwaar giftige slakkenkorrels gewerkt, waardoor slakkeneters als egels op een afschuwelijke manier aan hun einde kwamen. Voortaan sterven die een humane hongerdood.

    • Romke van de Kaa