Duitse nucleaire verplichting

De Britse minister van Handel, Peter Mandelson, heeft de nieuwe Duitse regering gewaarschuwd haar verplichtingen met betrekking tot nucleair afval na te komen.

Volgens een Brits-Duits contract moet Duitsland de komende vijftien jaar ongeveer 1.000 ton nucleair afval leveren aan de opwerkingsfabriek in Sellafield. Met dat contract is ruim drie miljard gulden gemoeid. De regering-Schroder wil af van haar negentien kerncentrales, die nu nog een derde van de stroom in het land produceren.

“Ik geloof niet dat iemand het als een wenselijk scenario ziet om contractuele verplichtingen die op een heldere en eerlijke manier zijn aangegaan niet na te komen' aldus Mandelson. Volgens een woordvoerder van British Nuclear Fuels, de staatsmaatschappij voor nucleaire energie, is sprake van een “stevig' contract, met strafclausules voor het geval een van de partijen er zich niet aan zou houden. (Reuters)