Deelnemers verkopen belang in Unisource

De telecommunicatiebedrijven KPN, Swisscom en Telia (Zweden) bieden een meerderheidsbelang te koop aan in hun gezamenlijke onderneming Unisource. Dat is gisteren bekendgemaakt.

Unisource, opgericht om zakelijke klanten mondiaal telecommunicatiediensten te leveren, verwacht nog dit jaar over de verkoop overeenstemming te bereiken.

De beslissing heeft ingrijpende consequenties voor de internationale strategie van KPN. Volgens een woordvoerder van KPN is de eerder aangekondigde evaluatie van de internationale strategie van het bedrijf met deze stap nog niet afgerond. “Alle opties zijn nog open.'

De nieuwe bestuursvoorzitter B. van Marle van Unisource verklaart in een toelichting dat de aandeelhouders “hebben erkend dat Unisource bevrijd moest worden uit het keurslijf van het voortdurend op elkaar afstemmen van beslissingen'.

De aandeelhouders van Unisource voeren met diverse partijen onderhandelingen over een participatie. “Enkele banken hebben hun belangsteling kenbaar gemaakt', aldus een woordvoerder van Unisource vanmorgen. De banken zouden in Unisource willen participeren om het bedrijf in een later stadium naar de beurs de brengen. Ook Amerikaanse telecommunicatiebedrijven zouden interesse hebben getoond. Welke dat zijn wil Unisource niet zeggen.

Consequentie van de verkoop van het meerderheidsbelang in Unisource is dat een deel van de activiteiten weer terugkomt bij de partners die ze hebben ingebracht. Volgens een woordvoerder mag hieruit niet worden geconcludeerd dat ook de klanten van Unisource teruggaan naar de aandeelhouders. “Neem een grote klant als Philips, zegt hij. “Die zal zijn telefoonverkeer in Nederland door KPN laten afhandelen. Het internationale verkeer zal gaan naar een combinatie van KPN en AT&T Unisource.'

De alliantie AT&T Unisource wordt met ingang van juli van het jaar 2000 opgebroken, omdat AT&T voor de bediening van grote zakelijke klanten heeft gekozen voor een andere partner, British Telecom. Volgens een woordvoerder van KPN is het geen uitgemaakte zaak dat grote [Nederlandse] bedrijven die klant zijn bij AT&T Unisource door KPN worden afgestaan.