Autobom ontploft bij muur Kremlin

Een 65-jarige Rus heeft gisteravond zijn auto opgeblazen bij een van de poorten van het Kremlin. Met zijn aanslag, waarbij drie bewakers gewond raakten, wilde hij een ontmoeting afdwingen met president Jeltsin of premier Primakov, zo meldde vandaag de inlichtingendienst FSB.

De 'terrorist' is geidentificeerd als Ivan Orlov, een journalist van het antisemitisch blaadje Roeskaja Pravda uit de stad Podolsk met twee boeken op zijn naam: Het land van Jeltsin (1992) en Rusland smeekt om een Leider (1996). Gisteravond reed hij in zijn Moskvitsj over het voor verkeer afgesloten Rode Plein naar de Spassky-toren (een van de dienstingangen van het Kremlin). Enkele meters voor de poort sprong hij uit de auto en schoot hij met een gaspistool op het voertuig, om de bom in de kofferbak (met een kracht van 500 gram TNT) tot ontploffing te brengen. De knal was in de wijde omtrek te horen en deed enkele ruiten in het Kremlin sneuvelen. Orlov, die ter plekke is ingerekend, liep zelf ook verwondingen op. “We weten dat hij zich kwaad maakte omdat hij twee maanden geen pensioen heeft gekregen', zei een FSB-woordvoerder vanmorgen. Orlov is niet geestelijk gestoord, hij was ook niet dronken, maar hij wist kennelijk niet dat president Jeltsin aan de Zwarte Zee verblijft en dat premier Primakov niet in het Kremlin zetelt.

Volgens de FSB wilde Orlov een plakkaat onthullen, waarop zijn eis verwoord stond: een ontmoeting op Lobnoje Mesto, het schavot op het Rode Plein waar vroeger misdadigers werden terechtgesteld, om met de president of de premier te kunnen afrekenen. De hoofdredacteur van de rabiaat rechtse Roeskaja Pravda omschrijft zijn medewerker als een tragische figuur die Jeltsin meer en meer is gaan haten. Orlov was lang een fanatiek aanhanger van de ultranationalist Vladimir Zjirinovksi en runde een stalletje met haatlectuur in een kiosk in de Doema, het parlement.