Anand kan alleen regen niet de baas

Tekenend voor het ontzag dat Vishy Anand afdwong bij de andere deelnemers aan het Fontys Schaaktoernooi Tilburg was de verzuchting van Michael Adams. “Ik begon Vishy voor me te zien hoe hij 's ochtends wakker werd en bedacht waar hij die dag zin in had, een rustige remise of toch maar weer eens een winstpartij.'

Ook Jeroen Piket, die naast de derde plaats greep door ongelukkig te verliezen van Vadim Zviagintsev, toonde zich behoorlijk onder de indruk van het gemak waarmee Anand de toernooizege opeiste. “Ik heb niet eens het gevoel dat hij voluit is gegaan.' Anand hoorde de complimenten glimlachend aan. “Dat is natuurlijk waanzinnig vleiend, maar zo eenvoudig was het ook weer niet. Als schaker weet je alleen zelf hoe lastig het echt is.' Maar ook hij gaf grif toe dat de druk waaronder hij moest spelen erg was meegevallen.

De lichte onzekerheid die Anand in de laatste ronde ongetwijfeld toch nog voelde, was evenmin van lange duur. Peter Svidler gaf al na zeventien zetten toe dat hij zelfs geen gaatje had kunnen schieten in het repertoire van de Indiase grootmeester. Anderhalf uur later staakte ook Peter Leko zijn pogingen om uit niets iets te maken in zijn partij tegen Loek van Wely.

Met die remise bleef de jonge Hongaar op een half punt van Anand steken, maar verdedigde hij wel zijn ongedeelde tweede plaats. Leko was ook erg ingenomen met zijn resultaat zonder dat hij zich tot grote conclusies liet verleiden. “Hoe meer ik me in het schaken verdiep, hoe meer ik erachter kom hoeveel ik nog niet begrijp.'

Tot op zekere hoogte konden de eerste en tweede plaats van Anand en Leko niet los van elkaar worden gezien. Leko heeft altijd veel bewondering gehad voor Anand. Beroemd werd zijn uitspraak toen hij nog de jongste grootmeester ter wereld was, dat hij in 1999 wereldkampioen zou worden door Anand in een match te verslaan. Het afgelopen jaar heeft die oude bewondering tot een regelmatige samenwerking geleid, waar ook Leko duidelijk de vruchten van plukt. Een van die sessies vond aan het eind van de zomer plaats in Nederland.

Een maand lang verbleef Anand met zijn secondant Ubilava in een recreatiepark in de buurt van Eindhoven voor een geheim trainingskamp waar hij ook tijdens het toernooi nog angstvallig over zweeg. Behalve Leko kwam ook de Spaanse grootmeester Pablo San Segundo over om aan de openingen van de Indier te schaven.

Zelfs na afloop van de laatste ronde blijkt Anand onaangenaam getroffen door een vraag naar zijn anonieme verblijf. “Wie heeft zijn mond niet kunnen houden', vraagt hij verbaasd, om er aan toe te voegen dat hij geen ruchtbaarheid aan zijn verblijf heeft gegeven om in alle rust te kunnen werken. Dat lukte hem en het verklaart ook waarom hij bij aankomst in Tilburg zei: “Nederland is een geweldig land. Er zou alleen iets aan het weer gedaan moeten worden.'

    • Dirk Jan ten Geuzendam