Ajax voorkomt met 'Duitse' aanpak uittocht in winterstop

Na drie wissels binnen tien minuten slaagde Ajax gisteravond in het spectaculaire duel met Olympiakos Piraeus voor de spoedcursus overleven. Voortijdige uitschakeling in de Champions League had niet alleen voor coach Morten Olsen fatale gevolgen kunnen hebben. Ronald de Boer suggereerde dat de ontmanteling van de landskampioen in dat geval vervroegd in gang had kunnen worden gezet. Gretig interpreteerde Olsen de 2-0 zege op de Grieken dan ook als een extra argument voor zijn voetbalfilosofie, waarin voor romantiek geen plaats is.

Sinds hij Louis van Gaal opvolgde als coach van Ajax hamert de bij FC Koln mislukte Olsen op 'Duitse' waarden in het Nederlandse voetbal. De Ajax-cultuur wordt bewaakt door een trainer die discipline en fysieke kracht belangrijker wapens vindt dan technische vaardigheden en een aangeboren balgevoel. Hartstocht toonden de Ajacieden gisteren in elk geval voldoende, nadat in de eerste helft Arveladze, Tobiasen en Litmanen met blessures naar de kant moesten. Juist in die cruciale fase weigerde Olympiakos te profiteren van de onrust bij Ajax. De ploeg oogde als een haastig vertimmerd huis, dat met plakband aan elkaar hing.

De lichtgewicht voorhoede met de onzichtbare Wamberto, de slechts bij vlagen opvallende Hoekstra en de falende Benni hield geen bal vast en het klassieke positiespel haperde voortdurend. Aan de hand van de vorstelijk spelende Frank de Boer, die nog eens onderstreepte dat hij als libero het beste tot zijn recht komt, worstelden de Amsterdammers zich echter naar een bevrijdende zege. Geen wonder dat het bestuur van Ajax er niet over peinst Frank de Boer al in de winterstop naar Barcelona te laten vertrekken. Volgens tweelingbroer Ronald was zijn vertrek een serieuze optie geweest als Ajax reeds in groep A van de Champions League zou sneuvelen.

Het was in dat opzicht wel ironisch dat juist Barcelona al voor de winter van het Europese toneel dreigt te worden afgevoerd. Zo blijven de gebroeders De Boer demonstreren dat de beleden liefde voor Ajax na hun muiterij in de zomer slechts van cosmetische aard is. Maar zij zorgen ook voor balans in een elftal dat zich op nationaal niveau lijkt te hebben hervonden. Ajax had de moeizame zege op Olympiakos echter hard nodig om de interne onrust definitief te bezweren.

Niet alleen de toekomst van Morten Olsen, wiens contract aan het einde van dit seizoen afloopt, staat op het spel.

Volgens Hennie Henrichs bestuurslid technische zaken, praat het bestuur “al een jaar lang' met vormgever Jari Litmanen, die mogelijk naar Liverpool vertrekt. Uitschakeling in de Champions League had het ontbindingsproces in de Arena kunnen versnellen. Natuurlijk had Olsen de afgelopen weken de gesel van de kritiek gevoeld. Dreigde Ajax niet zijn gezicht te verliezen door de stagnerende doorstroming vanuit de jeugd? Was het geen veeg teken dat de eindelijk doorgebroken Arno Splinter - het alternatief voor de revaliderende Danny Blind - op de spelerslijst voor de Champions League ontbrak, omdat hij volgens Olsen tot voor kort helemaal niet in beeld was? Na de winst op Olympiakos sloeg de Deense coach hard terug.

Zijn visie: “Mensen die denken dat ik in een wedstrijd als deze vier jeugdspelers kan inpassen, zijn blind. Ik heb die kritiek nooit begrepen. Natuurlijk moet Ajax zorgen voor doorstroming vanuit de jeugd, maar niet ten koste van alles. Wie daar anders over denkt, is een romanticus die zich laat leiden door nostalgie. Ik ben een realist. We moeten geduld hebben met jonge talenten. Het duel met Olympiakos Piraeus onderstreepte nog eens het belang van een fysiek sterk middenveld. Techniek alleen is onvoldoende om spelers als Djordevic en Giannakopoulos uit te schakelen.'

Dat de techniek uiteindelijk toch zegevierde, dankte Olsen uitgerekend aan de inbreng van twee invallers, die getergd het ongelijk van de coach trachtten te bewijzen. De Portugese invaller Dani verving na 37 minuten de Deense rechtsback Tobiasen, die wederom een knieblessure opliep.

“Mijn hart stond stil, toen ik hem weer op het veld zag liggen', zei Olsen. “Gelukkig werden de traumatische beelden van vorig jaar niet herhaald. De kruisbanden zijn niet geraakt, dit keer is het een kwetsuur aan de binnenbanden.'

Doelpuntenmaker Richard Witschge zakte een linie terug en met verrukkelijke passes en een prachtig schot op de lat compenseerde Dani talrijk balverlies.

Bankzitter Dean Gorre stond al op het punt Olsen ter verantwoording te roepen (“Ik begreep niet waarom ik nooit mocht spelen') toen hij als vervanger van Litmanen zijn gram mocht halen. Als een biljarter legde Gorre twee minuten voor tijd aan. Je zag hem in gedachten zijn voeten krijten en daar volgde het subtiele lobje waarna de bal bijna treiterend over de vingertoppen van de Griekse doelman Eleftheropoulos in het doel belandde: 2-0. Zo'n sierlijke handtekening zou Olsen graag onder een nieuw contract zetten.

    • Robèrt Misset