Zwarte weduwe Gucci krijgt 29 jaar cel

Hersentumor of niet, de zwarte weduwe is schuldig bevonden. De ex-vrouw van Maurizio Gucci, laatste erfgenaam van het befaamde modehuis, is gisteren tot 29 jaar veroordeeld omdat zij Gucci op de stoep van zijn kantoor heeft laten vermoorden.

'Paradijs' had Patrizia Reggiani in haar agenda geschreven op de dag van de moord, 27 maart 1995. Ze riep al jaren dat ze haar ex-man dood wilde. In 1985, twee jaar nadat Maurizio Gucci de helft van het door zijn grootvader Guccio opgezette mode-imperium had geerfd, was het echtpaar uit elkaar gegaan. Negen jaar later werd de scheiding uitgesproken.

Het was een enorme klap voor Reggiani, die gewend was aan het goede leven en befaamd is geworden met de uitspraak: “Liever huilend in een Rolls Royce dan gelukkig op de fiets.' De alimentatie van een miljoen gulden was “niet meer dan een bord linzen' en zij vreesde dat Maurizio en zijn nieuwe vlam al het geld zouden opmaken.

“Het was een obsessie,' bekende de 49-jarige Reggiani tijdens het proces over de wens dat Maurizio dood zou gaan. “Ik heb het iedereen gevraagd. Ik zou het ook mijn slager hebben gevraagd.' Maar, zegt ze, dat was niet letterlijk bedoeld. Ze houdt vol dat ze geen contract heeft gesloten om haar ex-man te vermoorden.

Haar vertrouweling Pina Auriemma, een Napolitaanse waarzegster vertelt een ander verhaal. Zij heeft bekend dat ze met haar vriend portier in een sjofel hotel, de moord heeft geregeld. Het tweetal heeft 25 en 26 jaar gekregen, de chauffeur van de huurmoordenaar 29 jaar, en de mecanicien die volgens de politie de schoten heeft gelost (hijzelf ontkent) levenslang.

Volgens Auriemma had Reggiani ongeveer 600.000 gulden beloofd. Reggiani stelt dat Auriemma en haar vrienden op eigen initiatief haar ex hebben vermoord en haar daarna wilden afpersen. Ze heeft de zes ton wel betaald.

Haar advocaten hebben tevergeefs geprobeerd Reggiani verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren.

In 1992 is een hersentumor verwijderd, met een chemisch ingrijpende nabehandeling die volgens haar advocaten haar persoonlijkheid heeft veranderd.

Zes maanden heeft Italie zich vergaapt aan dit proces dat werd gedomineerd door geld en jaloezie. Reggiani nam het Maurizio Gucci zeer kwalijk dat hij zijn belang in Gucci in 1993 heeft verkocht voor 130 miljoen dollar, terwijl de echte waarde tientallen miljoenen dollars hoger lag.

Ook tussen de ex-echtgenote en de nieuwe vrouw was het haat en nijd. Op de avond van de moord liet Gucci's nieuwe vriendin Paola Franchi met een vrachtwagen meubels weghalen uit zijn sjieke apartement aan de corso Venezia in Milaan, om te voorkomen dat Reggiani er de hand op zou leggen.

Reggiani en de mecanicien Ceraulo gaan in hoger beroep.

    • Marc Leijendekker