Workaholic; Chuck Schumer

De meeste kiezers in de staat New York hadden kortgeleden nauwelijks een idee wie Chuck Schumer was, of waar hij voor stond. Maar gisteren versloeg de Democraat uit Brooklyn de ervaren Republikeinse senator Alfonse D'Amato.

Schumer is een bedreven politicus die weet wat hij wil. Ook als de kiezers er misschien meer op uit waren D'Amato weg te stemmen dan Schumer te kiezen, dan nog heeft hij een prestatie van formaat geleverd.

De keiharde campagne van D'Amato betaalde Schumer de afgelopen weken met gelijke munt terug. Ook gaf hij blijk van goed politiek instinct. Hij was een van de eerste Democraten die zeiden dat de affaire-Lewinsky niet tot impeachment van Clinton zou moeten leiden. Daarmee verzekerde Schumer zich niet alleen van de steun van de Clintons, maar hij verwoordde er de gevoelens van veel New-Yorkers mee.

Chuck (Charles Ellis) Schumer (47) groeide op in een joods middenklassegezin in Brooklyn. Na zijn rechtenstudie in Harvard koos hij voor een loopbaan in de politiek. Hij werd gekozen als volksvertegenwoordiging van de staat New York en later op zijn dertigste, in het Huis van Afgevaardigden.

Schumer staat links in de Democratische partij, maar hij heeft zich onderscheiden met onderwerpen, zoals misdaadbestrijding, waar linkse Democraten traditioneel weinig aandacht voor hadden. Ook heeft hij standpunten ingenomen, zoals zijn verzet tegen het homohuwelijk en zijn steun voor de doodstraf, die verraden dat hij enigszins is opgeschoven naar rechts.

Schumer heeft de reputatie een workaholic te zijn. Met D'Amato deelt hij een neus voor publiciteit: de gevaarlijkste plaats in Washington, wordt gezegd, is de kleine plek tussen Chuck Schumer en een tv-camera.