Verrassende winst Democraten in VS; Affaire-Lewinsky niet uitgebuit

De Democraten hebben gisteren bij de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten onverwachts goede resultaten geboekt. Maar de Republikeinen behouden de meerderheid in beide huizen van het Congres.

Het is de Republikeinen niet gelukt om te profiteren van het Lewinsky-schandaal. Aan de vooravond van het impeachmentonderzoek waaraan president Clinton zal worden onderworpen, hebben de kiezers de Democraten een kleine, maar symbolisch belangrijke overwinning bezorgd.

Doorgaans lijdt de partij die het Witte Huis heeft een nederlaag bij tussentijdse verkiezingen, de Democraten wonnen gisteren enkele zetels in het Huis van Afgevaardigden. In 1934 boekte voor het laatst een partij die de president leverde winst bij tussentijdse verkiezingen. Gemiddeld is het verlies 27 zetels in het Huis en vier in de Senaat. Kiezers vertelden opiniepeilers dat ze zich bij het uitbrengen van hun stem niet hadden laten leiden door het Lewinsky-schandaal. Lokale onderwerpen gaven de doorslag.

Democraten versloegen Republikeinse senatoren in New York en North-Carolina, en Republikeinse gouverneurs in Alabama en South Carolina. Ook in Californie, Georgia en Iowa sleepten de Democraten het gouverneurschap in de wacht. Democratische senatoren in Californie, South Carolina, Wisconsin en de staat Washington bleven overeind.

In de Senaat blijft de krachtsverhouding 55 zetels voor de Republikeinen, en 45 voor de Democraten. In het Huis slinkt de Republikeinse meerderheid van 227 van de 435 zetels licht. Voorlopige tellingen geven bij het ter perse gaan van deze krant aan, dat de Republikeinen 5 zetels in het Huis verliezen.

Enkele verklaarde vijanden van Clinton moesten het veld ruimen. Na een nek-aan-nekrace verloor in New York de ervaren Republikeinse senator Alfonse D'Amato van zijn uitdager Charles (Chuck) Schumer. In de sterk Republikeinse staat North Carolina versloeg de jonge Democraat John Edwards de 70-jarige conservatieve senator Lauch Faircloth.

In South Carolina wist de onbekende Democraat Jim Hodges de Republikeinse gouverneur David Beasley te verslaan.

Maar in Illinois verloor de Democratische senator Carol Moseley-Braun van de Republikein Peter Fitzgerald. En in Florida won de Republikein Jeb Bush een zoon van de voormalige president Bush, het gouverneurschap. Zijn broer George W. Bush werd in Texas als gouverneur herkozen.