Van Zweden mag lijst niet lezen

Jaap van Zweden wil dat het Residentie Orkest, waarvan hij in september 2000 chef-dirigent wordt, opnieuw veel aandacht gaat geven aan eigentijds en Nederlands repetoire - jarenlang een van de sterke punten van het Haagse orkest. Gisteren, na het tekenen van zijn vijfjarig contract, zette hij zijn artistieke ideeen uiteen.

Van Zweden wil een breed repertoire en voldoen aan de norm van Nuis - minstens zeven procent Nederlandse muziek - stuit bij hem niet op principiele bezwaren. Integendeel, hij is daarvoor enthousiast. Bij het Orkest van het Oosten, waar hij nu nog chef-dirigent is, leidt hij later dit seizoen een festival rond Tristan Keuris, de in 1996 op slechts 50-jarige leeftijd overleden Nederlandse componist.

Van Zweden toonde zich uitermate geinteresseerd in de 'Keuzelijst van Nederlandse muziek', dit jaar opgesteld voor het Koninklijk Concertgebouworkest door de Hagenaar Piet Veenstra - jarenlang programmasamensteller bij het Residentie Orkest. Van Zweden wil die 'Index Veenstranianum' graag bestuderen, zei hij.

Maar Van Zweden zal geen inzage krijgen in die lijst van het Koninklijk Concertgebouworkest, waar hij negentien jaar lang concertmeester was. Directeur Jan Willem Loot van het Concertgebouworkest: “Die lijst is van ons. Wij hebben er voor betaald.'

Overigens heeft Van Zweden bij het Residentie Orkest genoeg kennis op dit gebied in eigen huis. Artistiek coordinator Leo Samama, zelf componist, is de auteur van het boek Voorspel tot een nieuwe dag (1986), een overzicht over de Nederlandse muziek in de periode 1915-1985.