Rechter Spanje wil uitlevering van Pinochet

De Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzon heeft gisteren bij de Spaanse regering het officiele verzoek ingediend tot uitlevering van de voormalige Chileense dictator Augusto Pinochet door Groot-Brittannie. Het uitleveringsverzoek zou komende vrijdag door de ministerrraad worden behandeld. Van de zijde van de Spaanse regering is verklaard dat zij de rechterlijke beslissingen zal respecteren.

In het driehonderd pagina's tellend verzoekschrift wordt uitlevering van Pinochet gevraagd op grond van volkerenmoord, terrorisme en martelingen, gepleegd in de periode van 1973 tot 1990. In het uitleveringsverzoek wordt de onschendbaarheid aangevochten die eerder door de Britse justitie is toegekend aan Pinochet als staatshoofd. Daarbij worden eerdere gevallen aangehaald, zoals Mary Stuart in de zestiende eeuw, maar ook meer recente kwesties, zoals de Duitse ex-keizer Wilhelm II en admiraal Karl Donitz, waarbij de Britten zelf evenmin de soevereiniteit van een ex-staatshoofd respecteerden bij een strafrechtelijke vervolging. Tevens wordt gesteld dat soevereine immuniteit van ex-staatshoofden geen bescherming biedt tegen het delict van volkerenmoord. Een dergelijke immuniteit zou in tegenspraak zijn met de Conventie over Genocide, vastgelegd in 1948.

In het uitleveringsverzoek wordt Pinochet de verdwijning van 3.178 personen ten laste gelegd. Vanuit zijn positie als leider van de junta was hij verantwoordelijk voor het opzetten en leiding geven aan een internationaal opererende misdaadorganisatie, aldus de beschuldiging. Daarbij zou het enige doel zijn geweest om door middel van “illegale arrestaties ontvoeringen, martelingen en moord' systematisch duizenden politieke tegenstanders te laten verdwijnen en terreur onder de bevolking te zaaien. Uitgangspunt bij de uitlevering vormt de zogenoemde “Operatie Condor'. Daarbij werd op initiatief van de Dina, Pinochets politieke politie samengewerkt met onder meer het Argentijnse generaals-regime om tegenstanders uit de weg te ruimen.

Tot zover onze correspondent. In Londen is vandaag voor het House of Lords het hoger beroep begonnen tegen de beslissing van het Britse hooggerechtshof dat de arrestatie van Pinochet niet rechtmatig is. De Lords die het beroep behandelen, zullen onder meer een vertegenwoordiger van Amnesty International horen. (AP)