Pragmatische Republikeinen; George W. Bush en Jeb Bush

De twee belangrijke staten Texas en Florida hebben gisteren allebei een zoon van de voormalige president George Bush tot gouverneur gekozen. Het is voor het eerst sinds de jaren van John en Robert Kennedy dat twee broers zulke prominente posities in de Amerikaanse politiek bekleden.

De gebroeders Bush, George W. Bush in Texas en Jeb (John Ellis) Bush in Florida, zijn allebei conservatieve, maar vooral pragmatische Republikeinen. Ze hebben niet alleen veel opgestoken van hun vader, maar ook van de man die hun vader in 1992 versloeg: Bill Clinton. En George W. Bush, de oudste van de twee, wordt al getipt voor het presidentschap in het jaar 2000.

Voor Jeb Bush, een zakenman uit Miami, is de zege een zoete revanche. In 1994 liep hij het gouverneurschap van Florida op het nippertje mis na een nek-aan-nek-race tegen de Democraat Lawton Chiles.

Deze keer zorgde hij ervoor dat hij in de opiniepeilingen steeds een voorsprong hield op zijn tegenstander, plaatsvervangend gouverneur Buddy MacKay. Met succes heeft Jeb Bush niet alleen Republikeinen, maar ook Democraten, niet alleen blanke, maar ook zwarte en hispanic kiezers voor zich gewonnen, iets wat niet veel Republikeinse politici lukt.

Jebs oudere broer George W. verraste vriend en vijand vier jaar geleden door de populaire gouverneur van Texas Ann Richards te verslaan. Dit jaar bestond er weinig twijfel over dat Bush herkozen zou worden. Al maanden speculeren de media dat hij, met zijn gematigde politieke imago, de ideale kandidaat is om over twee jaar het Witte Huis voor de Republikeinen terug te winnen. Bush zelf heeft de kiezers in Texas er wel op voorbereid dat hij wellicht een gooi naar het presidentschap zal doen, maar hij zegt dat hij nog niet besloten heeft of hij zich ook werkelijk in de strijd zal werpen. Meer nog dan zijn broer is George W. Bush erin geslaagd een brede demografische en politieke coalitie te bouwen.

Net als Bill Clinton zijn de Bush Brothers, ook wel de Bush Boys genoemd, politici die beseffen dat ze de kiezers in het politieke centrum hard nodig hebben.

Ze hebben samenwerking met de Democraten hoog in het vaandel staan. Ze zijn tegen abortus, maar drijven de zaak niet op de spits.

Hun campagnes draaien in het algemeen niet om revolutionaire, ideologisch geinspireerde plannen, maar om concrete onderwerpen die het leven van de kiezers direct raken, zoals beter onderwijs en misdaadbestrijding. Republikeinen die ongelukkig zijn met de grote invloed van christelijk rechts en conservatieve ideologen als Gingrich op hun partij, hopen dat de gebroeders Bush de Grand Old Party kunnen terugbrengen naar het politieke midden en daarmee naar het Witte Huis.