Overrompelend saai; Gray Davis

Met Gray Davis als gouverneur wachten Californie saaie tijden. “De verveling is aan de macht in Californie', riep Davis gisteren onkarakteristiek uitbundig.

De verkiezing van Joseph Graham Davis (55) tot gouverneur van Californie is de hoofdprijs die de Democraten gisteren in de wacht sleepten. Met Davis als gouverneur zijn de Democraten oppermachtig bij de kwestie van de herindeling van de kiesdistricten voor de Californische zetels in het Huis van Afgevaardigden. Dat kan grote gevolgen hebben voor de machtsbalans in Washington.

Californie is een Democratische staat; 47 procent van de geregistreerde kiezers is Democraat, 37 procent Republikein. De Latino's, 17 procent van de bevolking, stemmen doorgaans op de Democraten. Toch slaagden die er keer op keer in zulke extremisten in het veld te brengen, dat de Republikeinen niet konden verliezen.

Ditmaal moest de Republikein Dan Lungren gouverneur Pete Wilson opvolgen. Lungren, als attorney-general de hoogste politieman van Californie, is een kleurrijke conservatieve populist, zanger van een rockband en een conservatief, niet bang om zich uit te spreken tegen abortus of voor vuurwapenbezit.

Saaiheid bleek het beste tegengif. Davis is een liberaal maar hij kent de gevoeligheden van de kiezers. Dus is hij voor de doodstraf en voor keiharde actie tegen drugs en criminelen.

Davis is een politieke routinier. De advocaat was van 1975 tot 1983 kabinetschef van Jerry Brown, de laatste Democratische gouverneur en vanaf 1995 luitenant-gouverneur van Californie. Volgens zijn vrouw is zijn geslotenheid en overrompelende saaiheid een reactie op zijn vader een lawaaiige alcoholist, die het familiefortuin verpatste en zijn gezin verliet toen Gray 19 was.