Oud-worstelaar; Jesse 'The Body' Ventura

De grootste verrassing van de Amerikaanse verkiezingen is de zege van oud-worstelaar en radiopresentator Jesse (“The Body') Ventura, in de strijd om het gouverneurschap van Minnesota.

De boomlange Ventura (47), met zijn glanzende kale hoofd een markante verschijning, werd aanvankelijk niet serieus genomen. Pas eind oktober gaven opiniepeilingen aan dat deze politieke amateur wel eens een grote rol kon gaan spelen.

Ventura was de kandidaat van de Hervormingspartij van Ross Perot, de eigenzinnige Texaanse miljonair die twee keer vergeefs een gooi naar het presidentschap heeft gedaan. Meer nog dan Perot is Ventura een politieke buitenstaander. Met zijn directe soms grove taal verschilde hij hemelsbreed van zijn twee keurige rivalen de Democraat Hubert H. Humphrey III, de zoon van oud-vice-president Humphrey, en de Republikein Norm Coleman, de burgemeester van St. Paul. Anders dan deze twee heren in pak raakte de ongedwongen Ventura, in zijn spijkerbroeken en sweatshirts, een gevoelige snaar bij jonge kiezers en laaggeschoolde werknemers.

Als goede populist gaat Ventura bij voorkeur tekeer tegen de gevestigde politiek, bemoeienis van de overheid met het dagelijks leven en de media. Hij richt zijn gram ook op het systeem van campagnefinanciering in de VS. Zelf had hij nauwelijks geld voor een campagne, hij moest het meer hebben van zijn bekendheid als radio- en sportpersonage. Pas na de gunstige peilingen in oktober kwam er genoeg geld binnen voor een televisiespotje.

Ventura was in de jaren zeventig en tachtig een professionele worstelaar. Ook zou hij bij de speciale troepen van de marine (Navy Seals) hebben gezeten. Hij heeft niet gestudeerd, en richt zich graag tot “de gewone man' - al rijdt hij zelf in een Porsche en woont hij in een riante villa.