Ministers EU waarschuwen Irak unaniem

De ministers van Defensie van de Europese Unie hebben vandaag tijdens een bijeenkomst in Wenen Irak gewaarschuwd dat het “de ernstigste consequenties' onder ogen moet zien als het de resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties niet eerbiedigt.

Dat zei de Britse minister van Defensie, George Robertson. Hij sprak van een eensgezind signaal aan Bagdad, dat zaterdag besloot alle medewerking met de wapencommissie van de Verenigde Naties, UNSCOM, stop te zetten tot de Veiligheidsraad van de VN een aanzet geeft tot opheffing van het olie-embargo. De Verenigde Staten en Groot-Brittannie hebben onderstreept geen enkele optie uit te sluiten als het erom gaat Irak tot rede te brengen.

Frankrijk, dat in de Veiligheidsraad van de VN vaak onder de pleitbezorgers van Irak is, riep gisteren zijn vertegenwoordiger in Bagdad voor consultatie terug. Het waarschuwde Irak dat het met “totaal isolement' wordt geconfronteerd als het de samenwerking met de inspecteurs van UNSCOM niet hervat. Maar diplomaten in New York zeiden dat de Franse kritiek op Irak niet betekent dat Parijs militaire actie zal ondersteunen.

De Amerikaanse regering meldde gisteren dat minister van Defensie William Cohen gisteren tijdens een kort bezoek aan Riad Saoedische steun was toegezegd in het geval van militaire actie tegen Irak. Maar een Saoedische functionaris die unaniem wenste te blijven, gaf een andere versie van de uitkomst van het gesprek van Cohen met koning Fahd en kroonprins Abdallah. “Koning Fahd deelde Cohen mee dat Saoedi-Arabie er niet mee akkoord gaat dat zijn grondgebied wordt gebruikt als uitvalsbasis voor aanvallen op Irak als Washington zou besluiten Irak aan te vallen', aldus de zegsman.

De Veiligheidsraad van de VN werkt intussen aan een nieuwe resolutie over de kwestie-Irak. De Britse VN-ambassadeur sprak gisteren van “goede voortgang'. De Britse ontwerp-resolutie veroordeelt het Iraakse besluit als flagrante schending van de uit 1991 stammende resolutie die voorziet in de ontmanteling van de Iraakse massa-vernietigingswapens, en eist intrekking ervan. In het voorstel wordt echter niet met militaire actie gedreigd. (Reuters, AP AFP)