Mellon Bank mikt met ABN Amro op grote beleggers

ABN Amro gaat samenwerken met de Amerikaanse Mellon Bank op het gebied van effectenportefeuillebeheer en rendementsrapportages. Volgens de Nederlandse bank loopt Mellon voorop bij het meten van het rendement van beleggingen. Mellon kan bij het aanbieden van zijn rendementsrapportages gebruikmaken van het uitgebreide verkoopnet van ABN Amro, zo is overeengekomen.

Institutionele beleggers willen hun rendementen nauwgezet meten. Met die peilingen willen de grote beleggers tegemoetkomen aan de steeds kritischer blik van de buitenwereld op hun beleggingsprestaties. De bank verzorgt nu voor bijna honderd institutionele beleggers het beheer van de effectenportefeuilles, waarbij ze onder meer dividenden int en aankoop- en verkooptransacties verricht. Mellon zorgt voor de statistische verwerking, waardoor de beleggers hun rendement beter kunnen meten.

Mellon is op het gebied van rendementsrapportages toonaangevend, zo tekent ABN Amro-directeur R. Maaskant aan. De Amerikanen investeren elk jaar zo'n 200 miljoen dollar in de ontwikkeling van nieuwe elektronische meetsystemen. Die kennis had ABN Amro niet.

Mellon kan op haar beurt weer gebruikmaken van het internationale kantorennet van ABN Amro. Uitzondering wordt gemaakt voor de Amerikaanse thuismarkt en voor die markten waar Mellon al met andere partijen samenwerkt, zoals in Canada, Scandinavie en Spanje.

Maaskant denkt door samen te werken in ABN Amro Mellon Global Securities Services meer institutionele beleggers te kunnen benaderen. Door de samenwerking met Mellon verwacht Maaskant “binnen 4 a 5 jaar' het aantal institutionele klanten uit te breiden tot tweehonderd. Bij de start van de joint venture brengt ABN Amro bijna honderd grote beleggers in. Mellon, met hoofdkantoor in het Amerikaanse Pittsburgh, beheert zo'n 2000 miljard dollar aan vermogen.