'Mediwiet' mag aan Westkust

De verstrekking van marihuana als pijnstiller is sinds gisteren in beginsel aan bijna de hele Amerikaanse Westkust toegestaan. Na Californie en Arizona stemde gisteren ook de staten Nevada en Washington voor de medische verstrekking van marihuana. Arizona bleek gisteren net als in 1996 opnieuw voor 'mediwiet'.

Dit is een van de opvallendste uitkomsten van de 235 referenda die gisteren in de Verenigde Staten tegelijk met de tussentijdse verkiezingen voor het Congres werden gehouden. Veel referenda behoren tot het domein van de politieke folklore. Zo stemde Ohio tegen een verbod op de duivenjacht, Missouri voor een verbod op hanen- en berengevechten Maine voor het topless grasmaaien. Wat betreft dat laatste referendum: een groep burgers in Newport had handtekeningen opgehaald voor een volkraadpleging over de vraag of “vrouwenborsten ... zichtbaar mogen zijn vanaf de openbare weg'. Dit uit woede over een topless grasmaaiende burgeres.

Referenda gaan evenwel vaak over maatschappelijke kwesties en kunnen zo gelden als een barometer van de publieke moraal. In het geval van mediwiet is stevig campagne gevoerd. Clintons 'drugstsaar' Barry McCaffrey bracht drie oud-presidenten in het veld om tegen de maatregel te waarschuwen - mediwiet zou een eerste stap zijn richting legalisering. Het mocht niet baten, mediwiet vond in Nevada, Arizona en Washington bij een ruime meerderheid genade. Wel werden de ziekten waarbij marihuana kan worden genuttigd, in de referenda van gisteren nauwer omschreven dan in 1996.

Elders was de teneur conservatiever. In Michigan werd euthanasie gisteren met een ruime marge door de kiezers verworpen. 'Assisted suicide' had in die staat een mediagenieke pleitbezorger in de arts Jack Kevorkian, alias 'Doctor Death', maar euthanasie blijft alleen in de staat Oregon legaal. Colorado verwierp late abortus, Washington verwierp positieve discrimatie, Hawai en Alaska moesten niets weten van het homohuwelijk. Dat homohuwelijk trok nationale aandacht: op Hawai steunden Hollywood-sterren de voorstanders en sportsterren de tegenstanders.

Elders stonden miljardenbelangen op het spel. De gokbazen van Las Vegas en de Californische indianen spendeerden samen 75 miljoen dollar om de Californische kiezer te beinvloeden. Inzet was de bouw van nieuwe casino's in indianenreservaten, die zullen concurreren met Las Vegas. De indianen wonnen. (AFP, Reuters)