'Leger achter plunderingen in Indonesie'; Rapport onderzoeksteam

Indonesische militairen waren in mei betrokken bij het uitlokken van de plunderingen in Jakarta en vijf andere steden. Daarbij werden in Jakarta 66 vrouwen, merendeels van etnisch Chinese afkomst, verkracht.

Dat concludeert de door de regering-Habibie ingestelde onderzoekscommissie in een rapport dat gisteren werd gepresenteerd. Volgens de voorzitter van de commissie, Marzuki Darusman, zou luitenant-generaal Prabowo, voormalig commandant van de strategische reservetroepen en schoonzoon van oud-president Soeharto, voor zijn rol bij het ontvoeren van anti-Soeharto activisten moeten worden berecht voor de krijgsraad. Ook Sjafrie Syamsuddin, de voormalige gouverneur van Jakarta, zou moeten worden berecht volgens de onderzoekscommissie. Prabowo is enige maanden geleden al op non-actief gesteld door de legerleiding terwijl Syamsuddin is overgeplaatst naar een administratieve functie. De ernstige ongeregeldheden van mei waren mede aanleiding voor het aftreden van oud-president Soeharto.

De economische crisis die Indonesie sinds vorige zomer treft zorgde vanaf het begin van dit jaar voor een aanhoudende golf van studentenprotesten, niet alleen in Jakarta maar in bijna alle Indonesische universiteitssteden. Nadat op 11 mei tijdens een vredige demonstratie bij de Trisakti-universiteit in Jakarta 4 studenten studenten werden doodgeschoten, braken ernstige plunderingen uit in Jakarta, Medan, Surakarta, Surabata en Lampung. In de hoofdstad vielen daarbij volgens schattingen van mensenrechtenorganisaties 1.200 doden te betreuren.

Het gisteren gepubliceerde rapport, dat geen van de betrokken 5 ministers in ontvangst wenste te nemen, concludeert dat een machtsstrijd binnen de heersende elite een van de oorzaken was van de plunderingen. De commissie-Darusman laat echter in het midden welke de betrokken partijen zijn. Chef-staf en minister van Defensie, generaal Wiranto, reageerde lauw op het rapport. Hij zei dat het alleen de bedoeling was dat de commissie feiten zou verzamelen. De regering had niet gevraagd om een analyse, aldus de generaal.

    • Frank Vermeulen