Korthals wijst verwijten van D66 scherp af; De Graaf 'verwend kind'

Minister Korthals (Justitie) heeft gisteren scherp gereageerd op de kritiek van D66-leider De Graaf dat hij de 'Oblomov' van het kabinet zou zijn. “De Graaf gedraagt zich als een verwend kind dat te weinig aandacht krijgt. Als hij zo doorgaat krijgt hij een probleem', zei Korthals in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

De woordenwisseling-op-afstand tussen de D66-fractievoorzitter en de VVD-minister begon maandagavond, toen De Graaf tijdens een spreekbeurt Korthals een gebrek aan ambitie verweet. De Graaf vergeleek de minister met de romanfiguur Oblomov, een man die maar niet tot daden kan komen.

Oblomov, een roman van de Russische schrijver Ivan Gontsjarov (1812-1891), is een van de favoriete boeken van Korthals, maar als bewindsman kan hij zich niet in de hoofdpersoon herkennen. Hij verklaarde het optreden van De Graaf uit de situatie in diens eigen partij. “De Graaf is kennelijk door de groep Opschudding zo in verwarring gebracht dat hij wild om zich heen slaat. Die groep verwijt de Graaf een ambtelijke houding, terwijl hij ambitie en visie zou moeten tonen. Voor het gemak gaat hij nu anderen die verwijten maken.'

De minister doelde op het initiatief van een zestigtal jongeren binnen D66 die vorige week een kritisch manifest naar buiten brachten over het functioneren van D66 als politieke partij. Overigens was het niet die groep die De Graaf zijn ambtelijke verleden nadroeg, maar scheidend onderdirecteur Allan Varkevisser van het wetenschappelijk bureau van D66, in het blad Idee.

Korthals zei verder in een verwijzing naar zijn voorganger Sorgdrager (D66) dat “in de vorige kabinetsperiode ik geen kritiek van D66 op de minister van Justitie heb gehoord. Maar nu begint de heer de Graaf daar al voor de begrotingsbehandeling mee'. De behandeling van de Justitiebegroting staat voor vandaag op de Kameragenda. Ook andere VVD-politici lieten gisteren hun ongenoegen blijken over de kritiek van De Graaf, maar zij kozen ervoor niet openlijk te reageren.

De D66-fractie heeft Korthals al weer opnieuw onder vuur genomen.

Justitie-specialist Dittrich hekelde het door Korthals gelanceerde plan om gepensioneerde rechters terug te halen om de achterstanden bij de rechtbanken weg te werken. “Met twee telefoontjes had Korthals kunnen weten dat dat niet kan, omdat gepensioneerde rechters al werken als rechter-plaatsvervanger', aldus oud-rechter Dittrich gistermiddag voor de EO-radio.