Initiatie in de slangenkuil

Like it is. Regie: Paul Oremland.

Moet Like It Is geprezen worden omdat de film homoseksuele relaties als een voldongen feit presenteert, en niet als probleem, althans niet als groter probleem dan een heterorelatie? Het alternatief is die casual benadering van de homoscene, het voornaamste pluspunt van de film, af te doen als de normaalste zaak van onze wereld.

In Engeland maakte de doelgroep de film tot een klein succes, ook al is het beeld dat de debuterende, van oorsprong Nieuw-Zeelandse regisseur Paul Oremland van het hippe Londense homowereldje schetst, niet bijzonder flatteus. Het is een slangenkuil van Babylonisch formaat, die draait om pillen, coke, wodka, uiterlijkheden en wisselende contacten.

Vedergewicht amateur-bokskampioen Steve Bell is goed gecast als jonge Noord-Engelse free-fighter Craig. Hij is zich bewust van zijn homoseksuele aard, maar heeft weinig ervaring met de praktijk. Wanneer hij voor een gayclub in Blackpool, de arbeidersbadplaats boven Liverpool de Londense platenproducent Matt (Ian Rose) ontmoet, besluit hij dat het maar eens moet gebeuren. Craig stelt op het laatste moment zijn seksuele initiatie nog even uit, maar een paar dagen later staat hij op Matts stoep.

Matt woont in een huis met zangeresje Paula (de Britse tabloid personality Dani Behr), dat hij de weg naar de top van de hitparade wijst. Zij en Matts baas, de rijke nicht Kelvin (Roger Daltrey ooit zanger van The Who) proberen het verliefde stel uit elkaar te drijven. Zal de liefde overwinnen? Kiezen ze voor elkaar?

Uit de vlotte maar weinig verrassende loop der dingen valt af te lezen dat het project oorspronkelijk voor televisie gemaakt is. Als in een soapopera zijn er volop misverstanden en worden de meeste emoties niet aan de interpratie van de kijker overgelaten, maar gezegd.

Veel cross over naar het heterowereldje zit er niet in voor Like It Is, maar homo's die smachten naar een vrijblijvend verhaaltje waarin lieve jongens bij een meertje vrolijk de kleren uittrekken zullen zich niet vervelen. Regisseur Oremland staat vast een aardige carriere in het televisiewereldje te wachten. Ook een slangenkuil, maar daar lijkt hij niet bang voor.

    • Gerwin Tamsma