In april wisten we nog nergens van; De bouwer van het europakhuis

Naam: Herman Spenkelink Leeftijd: 51 jaar

Functie: lid hoofddirectie Dura Bouwgroep BV Voordeel euro: Als uiteindelijk ook de bouw meer Europees gaat werken, is het natuurlijk handig als er een muntstelsel is. Nadeel euro: De beslommeringen bij de invoering.

“Ik weet niet wie de term 'Dagobert-Duckpakhuis' heeft verzonnen. Wij noemen het gebouw zelf de 'bedrijfshal voor De Nederlandsche Bank'. Natuurlijk is het een leuk en spannend project; het is uniek om bij de invoering van de euro betrokken te zijn. We bouwen ieder jaar heel wat in Nederland onze omzet is 800 miljoen gulden maar niet met ieder gebouw haal je het achtuurjournaal en de voorpagina's van de kranten.

“In maart, april wisten we nog nergens van. We wisten wel dat de nieuwe euromunten ergens opgeslagen moesten worden, maar dachten dat ze wel in de bestaande kluizen zouden passen. Maar dat aantal munten blijkt veel te veel te zijn. Deze hal wordt 12.000 vierkante meter groot dat is meer dan een hectare en zes meter hoog met daarnaast nog eens 700 vierkante meter kantoorruimte. Zoveel ruimte is er nodig om in 2002 binnen een paar weken heel Nederland van nieuwe munten te voorzien.

“De snelheid waarmee we deze bedrijfshal bouwen is bizar. In mei vroeg De Nederlandsche Bank ons en een of twee andere partijen - ik weet eigenlijk niet eens hoeveel - om onze plannen in te dienen. We zijn waarschijnlijk gevraagd omdat we De Nederlandsche Bank al kenden; we hebben de afgelopen jaren de filialen in Hoogeveen, Drachten en Enschede voor ze gebouwd. Dat zijn de regionale kantoren die onder meer gebruikt worden voor de distributie van nieuwe bankbiljetten en voor een aantal grote bedrijven of bankfilialen met veel contant geld in huis.

“Kennelijk hebben wij dit keer de beste aanbieding gedaan. De bouw is begonnen in juli, middenin de bouwvak, en 1 januari moet het complex klaar zijn. Dat is veel sneller dan gebruikelijk. Bouwen blijft mensenwerk, vaak in moeilijke weersomstandigheden, met regen en wind.

Je brengt heel veel mensen bij elkaar, inclusief regionale en lokale toeleveranciers. En een proces is zo sterk als zijn zwaktste schakel. Vandaar dat we bijvoorbeeld met drie verschillende heistellingen hebben gewerkt en ook voor de staalconstructie met meerdere ploegen hebben gewerkt. Er wordt ook 's avonds doorgewerkt. Er ligt vrijwel letterlijk van uur tot uur vast wat er allemaal gebeurt, de bewaking van de voortgang is veel stringenter dan gebruikelijk.

“We bouwen dat doen we met ongeveer 40 procent van onze projecten de hal voor eigen rekening en risico. Dat was een van de wensen van De Nederlandsche Bank; zij wilden graag huren. Ze huren de hal voor vijf jaar. De komende jaren is het eerst de opslagplaats voor de euro's die worden aangemaakt. Na het omwisselen in het voorjaar van 2002 komen er de guldens te liggen die zijn ingeleverd. Het is nog niet bekend of de guldens ook daar in Lelystad verschrot zullen worden.

“Na die vijf jaar zal Thomasson Dura het gebouw verkopen aan een belegger of zelf exploiteren. We hebben het ook iets hoger gebouwd dan De Nederlandsche Bank nodig vond om er later makkelijker een gewoon distributiecentrum van te kunnen maken. Daar hebben we wel vertrouwen in. De hal ligt op een mooie plek, vlak naast de snelweg, de A6, in Lelystad en het is een hal van hoge kwaliteit, wat betreft de wandafwerking en de vloerbelasting die je toe kunt laten.

“Voor ons eigen bedrijf verwacht ik nauwelijks problemen door de komst van de girale euro per 1 januari. We zijn alleen in Nederland actief. Met het overschakelen van de boekhouding op euro's zullen we waarschijnlijk de richtlijnen volgen van de VG Bouw, de vereniging grootbedrijf bouw, en het ministerie van Economische Zaken.

Daar kun je geen eenling in zijn. We worden geen beter bedrijf als we voorop lopen en ik verwacht dat de praktijk zal leren dat we het ons ook niet kunnen permitteren om achter te blijven.

“Wat ik nog niet kan inschatten is hoe snel we in staat zullen zijn om echt in euro's te denken. Want het maken van de juiste calculaties is de basis van ons bedrijf. Gaat dat straks lukken, in euro's?'

    • Remmelt Otten