Hof: vrijspraak voor verdachte roofoverval

Het gerechtshof in Arnhem heeft gisteren een 48-jarige man uit Brunssum vrijgesproken die verdacht werd van een roofoverval op een landbouwwinkel in Otterlo. Volgens het hof is er te weinig bewijs om de man te veroordelen.

Bij de gewelddadige overval op de Welkoop-winkel, op 20 oktober 1997 werd een 21-jarige verkoopster met een beitel in een oog, de buik en de nek gestoken. Ze raakte daarmee voor de rest van haar leven gehandicapt. De overvaller deed een greep in de kassa en verliet de winkel via de achterzijde. De 48-jarige man werd niet veel later aangehouden en in mei van dit jaar door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar. Afgelopen maandag werd voor het hof in hoger beroep eveneens acht jaar geeist.

De man heeft vanaf het begin ontkend bij de overval betrokken te zijn geweest. Het openbaar ministerie baseerde zich op drie feiten: de verdachte is die dag in Otterlo geweest, in zijn caravan werd een beitel aangetroffen die leek op de beitel waarmee het slachtoffer was gestoken, en de lichaamsgeur aan de klauwhamer waarmee de kassa was geforceerd werd door speurhonden herleid tot de man. Deze drie omstandigheden zijn volgens het hof, “ook in hun onderling verband en samenhang beschouwd', evenwel onvoldoende om “met de vereiste mate van zekerheid aan te nemen dat de verdachte ten tijde van de overval op de plaats van het misdrijf was'. De man verliet gisteren opgetogen het paleis van justitie, het openbaar ministerie toonde zich 'teleurgesteld'. Een woordvoerder van het OM liet vanochtend weten dat nog bekeken wordt of het OM in cassatie gaat bij de Hoge Raad. Dat besluit zal binnen veertien dagen worden genomen.