Financiele waarden drijven index verder op

De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs zijn vanochtend met gemiddeld 2,7 procent gestegen. De AEX-index, de graadmeter van de beurstemming noteerde halverwege de dag 28,62 punten hoger op 1063,02 punten. Deze week is de index al met 70 punten (ruim 7 procent gestegen).

Vooral de financiele waarden waren gewild bij beleggers. Verzekeraar Aegon, gisteren ook al een sterke stijger, klom 4,7 procent (8,10 gulden) naar 181,40 gulden, ABN Amro won 3,23 procent (1,20 gulden) op 38,30 gulden, ING 3,4 procent (3,60 gulden) op 104,30 gulden en Fortis 2,4 procent (3 gulden) op 128,14 gulden.

Kopieermachinefabrikant Oce was de sterkst stijger. Het fonds noteerde 5,45 procent (3,60 gulden) hoger op 69,60 gulden.

Handelaren waren vanochtend ongerust over de snelle stijging van de AEX-index. “Dit is veel te snel gegaan. Is er dan wat veranderd in de economie? Je ziet nog steeds veel winstwaarschuwingen. De toestand van de economieen in Latijns Amerika en Oost-Europa is nog steeds niet verbeterd', tekent een sceptische handelaar aan.

Wel is de verkoopdruk van beleggers opgedroogd, waardoor relatief kleine aandelentransacties veel invloed hebben op de koersen. Institutionele beleggers zijn ook aanwezig op de markt, maar “het is zeker niet massaal'.

De koers van KLM daalde in reactie op de publicatie van de halfjaarcijfers met veertig cent naar 57 gulden. De nettowinst van het luchtvaartbedrijf over het tweede kwartaal (juli tot en met september) kwam uit op 361 miljoen gulden. Dat is ruim een half miljard minder dan de 884 miljoen gulden die in het twede kwartaal van het vorige boekjaar werd verdiend. De forse daling van het nettoresultaat vloeit voor een belangrijk deel voort uit de verkoop van een pakket aandelen in de Amerikaanse partner Northwest Airlines, die in het tweede kwartaal van vorig boekjaar plaatshad.

Vedior was veruit de grootste daler onder de hoofdfondsen. Beleggers boden het aandeel te koop aan nadat de Franse dochter van het uitzend- en schoonmaakconcern een 20 procent lagere halfjaarwinst had gepresenteerd.

Vedior verloor op het Damrak 6,4 procent van zijn slotkoers van gisteren. Het aandeel noteerde 42,50 gulden, een verlies van 2,90 gulden. De koersval werd versterkt door een bericht van analisten van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Zij verlaagden hun verwachting van de winst per aandeel Vedior van 3,42 naar 3,12 gulden.

NEW YORK Op de effectenbeurs in New York is de Dow Jones-index gisteren onveranderd gesloten na drie handelsdagen met flinke stijgingen. Het koersgemiddelde eindigde de dag op 8706,15 punten exact gelijk aan het slot van maandag.

TOKIO De aandelen op de effectenbeurs van Tokio zijn vandaag met gemiddeld 4,1 procent gestegen. De Nikkei-index klom, vooral door belangstelling van buitenlandse beleggers, met 575,06 punten tot 14.527,81.