Europese ambities Vitesse lopen deuk op tegen Bordeaux

De ambities van Vitesse om binnen korte tijd deel uit te maken van de Europese voetbaltop hebben gisteren een lelijke deuk opgelopen. De Arnhemse ploeg verloor met 2-1 van het allerminst overtuigende Girondins de Bordeaux. Omdat Vitesse de thuiswedstrijd in de tweede ronde van het toernooi om de UEFA Cup ook al had verloren (0-1), moet de club minimaal nog een jaar wachten voordat er weer op Europees niveau gespeeld kan worden.

Vitesse zag in Bordeaux geen kans de negatieve spiraal van de laatste weken te doobreken. De ploeg van trainer Neumann was weliswaar aanzienlijk verzwakt door het ontbreken van geschorste (doelman Westerveld en Van den Brom) en van geblesseerde spelers (Curovic, Zeman, Veldman en Fortes) maar dat was nauwelijks een excuus voor het slappe verweer van de Arnhemmers. Toch had Vitesse zowaar nog een kans op plaatsing voor de derde ronde. Vlak na rust scoorde Machlas bij de stand 1-1, maar de scheidsrechter keurde de treffer op advies van de grensrechter wegens buitenspel onterecht af.

Halverwege de tweede helft maakte Bordeaux aan alle twijfels over het resultaat een einde. Het doelpunt van topscorer Wiltord (2-1) betekende de genadeklap voor Vitesse. Met Perovic, Zongo en Korsten probeerde trainer Neumann zijn ploeg nog aanvallende impulsen te geven, maar verder dan een fraaie kopbal van Zongo en een knap afstandsschot van Korsten kwamen de armoedig spelende Arnhemmers niet. De beste kansen in de slotfase waren zelfs nog voor Bordeaux, dat technisch en tactisch superieur was aan Vitesse.

Het duel in Stade Lescure van Bordeaux was daarentegen hoopvol begonnen voor de gasten. Al in de achtste minuut kopte de beste Arnhemmer, Jochemsen, fraai in na een soepele aanval via Machlas en Laros. Maar een minuut later tekende spelmaker Micoud (node door Bordeaux gemist in Arnhem) voor de gelijkmaker. Hij maakte, knap draaiend, gebruik van een aarzeling in de Vitesse-defensie en schoot via de binnenkant van de paal raak: 1-1.

Het was het einde van een levendige openingsfase waarin Vitesse-speler Reuser zich misdroeg door met de schoen vooruit de Franse doelman op zijn borst te treffen.

Reuser mocht blij zijn dat hij slechts geel ontving voor de onbesuisde actie.

Bordeaux trok na de gelijkmaker het initiatief naar zich toe en had met iets meer geluk Vitesse op een grote achterstand kunnen zetten. Invaller-doelman Chaniotakis mocht dan in zijn tweede wedstrijd voor Vitesse een nerveuze indruk maken, de Griek behoedde zijn ploeg met snelle reflexen wel voor een afgang. Van der Schaaf Kuiper, Goossen en Van Hintum vormden voor hem een zeer zwakke en chaotische verdediging. De Fransen Benarbia, Laslandes, Micoud en Wiltord toonden aan over meer kwaliteiten te beschikken dan Vitesse, maar slaagden er niet in het veldoverwicht in doelpunten uit te drukken.