Eis: 12 jaar cel en tbs in zaak-Anjum

De 52-jarige pensionhoudster M. van der E. uit Anjum hoorde gisteren in hoger beroep twaalf jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen zich eisen wegens moord op de 26-jarige Louw de Jong in december vorig jaar en op de 38-jarige Hermanus Sonnemans in juni 1997.

De rechtbank had haar een straf opgelegd van acht jaar met tbs wegens doodslag en medeplegen van doodslag, na een eis van vijftien jaar. Zowel de verdachte, die volhoudt onschuldig te zijn, als de officier ging in hoger beroep.

De stoffelijke overschotten van beide slachtoffers werden vorig jaar december aangetroffen op het terrein van het pension. Van der E. wordt ervan verdacht De Jong op 23 december opzettelijk van het leven te hebben beroofd, door zijn schedel met een moker in te slaan.

Volgens advocaat-generaal P. van Kesteren moest De Jong uit de weg worden geruimd, omdat hij als 'katvanger' gebruikt moest worden voor een hennepkwekerij die de politie eerder die maand bij Van der E. op zolder had ontdekt. Ook speelde financieel gewin mee. Na De Jongs dood pakte Van der E. diens pinpas en informeerde ze naar zijn pincode.

In juni zou de pensionhoudster met een hamer Sonnemans hebben doodgeslagen en zijn lijk in een eerder gegraven gat op het kampeerterrein achter het pension hebben gegooid. Hierbij kreeg ze hulp van Pieke H. (27) uit Dokkum die vandaag terecht staat. Door Sonnemans administratief in leven te houden streek Van der E. diens uitkering en huursubsidie op.

Volgens de psychiater van het Pieter Baan Centrum lijdt Van der E. aan een ernstige stoornis van psychotische aard. Hij achtte haar licht verminderd toerekeningsvatbaar. De kans op herhaling zou groot zijn.

Uitspraak: 17 november.