Egypte kwaad op Britse krant over toestand kopten

De Britse Sunday Telegraph is het doelwit geworden van hevige Egyptische woede naar aanleiding van een artikel over toenemende onderdrukking van de enkele miljoenen zielen tellende koptische minderheid in het land. Een Egyptische advocaat heeft deze week meer dan 300 miljoen gulden schadevergoeding geeist, omdat het bewuste artikel de reputatie van Egypte zou schaden. President Mubarak veroordeelde gisteren voor de tweede maal binnen enkele dagen de “campagne van leugens' van de krant.

De zaak begon op 14 augustus met de moord op twee kopten in Al-Kosheh, een stadje van 35.000 kopten en 15.000 moslims bij Luxor kennelijk door moslims die wraak namen voor de vergiftiging van een familielid. Lokale artsen hadden diens dood toegeschreven aan natuurlijke oorzaken, aldus christelijke bronnen, maar moslims zagen er moord door kopten in.

De politie pakte vervolgens 1.200 kopten, inclusief vrouwen en kinderen, op - geen moslims. Zegslieden van Egyptische mensenrechtenorganisaties menen dat de politie snel christelijke verdachten voor de moorden op de twee kopten wilde vinden om verdergaande botsingen tussen moslims en kopten te voorkomen.

De Sunday Telegraph meldde 25 oktober dat de politie zich te buiten ging aan verschrikkelijke folteringen onder de opgepakte kopten. De krant, die onder anderen het plaatselijke hoofd van de koptische kerk, bisschop Anba Wissa, citeerde meldde dat jonge meisjes werden verkracht en baby's geslagen voor de ogen van hun moeders. Velen werden gekruisigd.

Egyptische mensenrechtenorganisaties beschouwden de zaak als voorbeeld van wreedheden door de politie. Maar de Sunday Telegraph zag haar als uitdrukking van toenemende onderdrukking van de kopten. Volgens de krant zijn moslim-extremisten in hoge regeringsposities doorgedrongen, en verandert Egypte in stilte in een islamitische staat.

De politie zelf heeft de arrestaties bevestigd, maar de folteringen ontkend. Bisschop Wissa werd half oktober gearresteerd, maar dezelfde dag vrijgelaten nadat hij had beloofd een eind te maken aan wat de politie als opruiing betitelde.

President Mubarak onderstreepte vorige week dat Egypte “geen verschil maakt' tussen moslims en kopten.

“Kopten genieten alle rechten, en ze maken integraal deel uit van het nationale weefsel', zei hij. De officiele krant Al-Akbar zag in het artikel in de Telegraph “de hand van de zionistische lobby in de Verenigde Staten'.

De zaak valt samen met de aanvaarding door het Amerikaanse Congres van een wet inzake internationale vrijheid van godsdienst. Op grond van deze wet is president Clinton verplicht in actie te komen tegen landen die volgens het State Department geen vrijheid van godsdienst toestaan. De zaak van de kopten in Al-Kosheh werd door de Republikeinse Afgevaardigde Frank Wolf bij de aanvaarding van het wetsvoorstel aangehaald. (AP, AFP, Reuters)