Democraten op winst door zwarte kiezer; Hogere opkomst

Zwarte Amerikanen hebben gisteren bij de verkiezingen in nog grotere aantallen voor de Democraten gestemd dan anders. Ook hispanics, Amerikanen van Latijns Amerikaanse komaf, hadden een duidelijke voorkeur voor de partij van president Clinton.

De afgelopen weken heeft Clinton herhaaldelijk een speciaal beroep gedaan op de Afro-Amerikanen om vooral naar de stembus te gaan. Op zwarte radiostations werden spotjes uitgezonden waarin luisteraars werden opgeroepen Democratisch te stemmen om zo de belaagde president te hulp te komen.

In veel zwarte wijken werden mensen opgebeld door een automatisch telefoonsysteem, dat een bandje afspeelde met een verkiezingsoproep die door de president persoonlijk was ingesproken.

Van oudsher stemmen de zwarten in overgrote meerderheid Democratisch, maar de opkomst is vaak laag. Gisteren lag de opkomst van zwarte Amerikanen in veel staten echter hoger dan het gemiddelde.

Clinton is bij deze groep bijzonder populair. Zwarte Congres-leden waren ook de eersten die zich achter hem schaarden nadat hij in augustus bekend had dat hij het land had misleid over zijn verhouding met Monica Lewinsky.

Hispanics stemden ook grotendeels Democratisch, maar niet overal. De gebroeders Bush, die allebei Spaans spreken en zich inspannen om de grote spaanstalige bevolking in hun staten aan zich te binden, kregen veel stemmen van hispanics. Net als in eerdere jaren stemden vrouwen in meerderheid Democratisch en mannen Republikeins.

De leiders van beide partijen zullen pas vandaag officieel op de uitslag reageren. Het Witte Huis wilde triomfantalisme vermijden, al verheelden woordvoerders niet dat de stemming gisteravond opgetogen was. Dick Gephardt, leider van de Democratische minderheid in het Huis, sprak van een “historische ommekeer'.

De stemming bij de Republikeinen was gedrukt. Newt Gingrich, de Republikeinse leider van het Huis van Afgevaardigden, troostte zijn aanhang met de gedachte dat de partij voor de derde achtereenvolgende termijn de meerderheid heeft in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat.

De Republikeinse senator John McCain, die in het jaar 2000 naar verwachting een gooi zal doen naar de Republikeinse nominatie voor het presidentchap, zei dat hij “een beetje bedroefd (is) over onze mislukkingen in het hele land. Ik denk dat we terug moeten naar de politieke boodschappen van Ronald Reagan en Teddy Roosevelt.'

De conservatief christelijke activist Garry Bauer, die ook presidentiele ambities koestert, zei:“Het is nu onvermijdelijk dat de leiders in beide huizen van het Congres uitgedaagd zullen worden.' En de miljardair Steve Forbes, die ook een oogje op het Witte Huis heeft zei:“De partij kwam timide over, als een verzameling politici die krampachtig vasthouden aan hun zetels, in plaats van een partij met grote beginselen.'

President Clinton en zijn vrouw Hillary keken met een groepje vrienden in het Witte Huis naar de televisieprogramma's die de verkiezingsuitslagen meldden. Enkele Democraten die wonnen, kregen meteen een telefonische felicitatie van de president.