Clapton speelt zowel hits als blues

Concert: Eric Clapton Het zou wel eens zijn laatste tournee in zeer lange tijd kunnen worden liet Eric Clapton (53) voorafgaande aan zijn drie Nederlandse concerten weten.

En geef de man eens ongelijk: het kan geen pretje zijn om elke avond Layla, Wonderful Tonight en Tears In Heaven te moeten spelen. Zeker nu hij zijn ziel aan de commercie (lees: Volkswagen) heeft verkocht, wil zijn niet per se bluesminnende publiek de hits horen. Clapton heeft daar iets op gevonden door Layla in de afwijkende unplugged-versie te spelen en de genoemde smartlappen zo kort mogelijk. Toch leek hij bij zijn vorige tournee veel meer in zijn element, toen hij zich beperkte tot bluesklassiekers van helden als Willie Dixon en Elmore James.

Eric Clapton kan nog altijd heel goed bluesgitaar spelen. Er is niemand die de blues zo overtuigend naar een massapubliek kan brengen als hij. Dat liet hij ook gisteren weer zien in Ahoy, waar hij tijdens een geraffineerd concert een aardige balans wist te vinden tussen hits bluessongs en de verplichte nummers van zijn recente cd Pilgrim. Die speelde hij als eerste, alsof hij er van af wilde zijn. Ze klonken beter dan op de plaat, dankzij de warme klank van het Hammondorgel in plaats van gladde synthesizers. Juist toen er tijdens Going Down Slow een vlammetje in de pan dreigde te slaan, werden de stoelen het podium opgedragen voor het al even verplichte akoestische intermezzo.

'Slowhand' liet zijn lange vingers over de snaren van zijn akoestische gitaar dansen en gaf de solo in Layla weg aan tweede gitarist Andy Fairweather-Low, overduidelijk een mindere god. Vooral in de onversneden bluessong Crossroads van Robert Johnson kon Clapton zijn gitaarsnaren als vanouds laten zingen en grommen, met instemming van een druk gebarende Bonnie Raitt die na haar voorprogramma aan de zijlijn was blijven hangen en die aan het eind een partij slidegitaar mee mocht spelen. Het lijdt geen twijfel dat Eric Clapton ooit de pelgrimage heeft gemaakt naar het kruispunt waar Robert Johnson zijn ziel verkocht aan de duivel. Met een belangrijk verschil: Clapton werd er opgewacht door een gloednieuwe Volkswagen en stond de volgende avond in een T-shirt van zijn sponsor op het podium.

    • Jan Vollaard