CHIQUE PRAK

Een stamppot van versgekookte spinazie en bloemige aardappels is Hollandse kost die binnen de familie met gesloten deuren ter tafel komt. Het is aardig deze heerlijke combinatie eens wat eleganter te serveren. Het is belangrijk wilde spinazie te gebruiken (altijd verkrijgbaar bij Turkse en Marokkaanse winkels), die heeft veel body en dat komt goed van pas voor dit gerecht. Het gebruik van aardappelpuree uit een pak en diepvriesspinazie zijn verboden want daarmee glijdt de smaak meteen af naar greppels en goten.

Bereiding: Snijd de aardappels in kwarten en kook ze gaar. Pureer ze in een roerzeef (middelfijne schijf). Roer de losgeklopte eieren en de parmigiano erdoor en breng het mengsel hoog op smaak met zout en nootmuskaat. Snijd tijdens het koken van de aardappels, de wortels van de toefjes spinazie af zodat de stelen loskomen. Doe de spinazie met aanhangend vocht over in een ruime hapjespan en laat de groente op hoog vuur snel slinken; schep de spinazie nu en dan om met een spaan zodat hij gelijkmatig slinkt. Giet de groente af en druk er zoveel mogelijk vocht uit. Hak de spinazie middelfijn. Smelt de boter in de hapjespan en smoor daarin de spinazie tot hij glanst en zich geen vocht meer aandient onderin de pan. Breng op smaak met zout en nootmuskaat. Vet een ovenschaal in met boter en strijk de helft van de aardappelpuree uit over de bodem en tegen de rand. Bedek de puree met de spinazie en strooi de mozzarella erover. Rasp wat nootmuskaat over de mozzarella. Dek spinazie en mozzarella toe met de resterende puree. (Tot zover de voorbereiding.) Zet de schaal 30 minuten in een voorverwarmde (200° C) oven, of tot het gerecht gloeiendheet is en de mozzarella binnenin is gesmolten. Haal bovenlangs een mes langs de puree zodat hij nergens 'vastzit'. Stort de aardappeltaart door een platte serveerschaal op de ovenschaal te leggen en beide tezamen om te keren. Snijd aan tafel puntjes of dikke plakken van deze chique prak.

    • Florine Boucher