Campagne tegen zwerfvuurwerk

Maak de straten op 1 januari vrij van zwerfvuurwerk. Met dat motto gaat de vuurwerkcampagne 1998 van start. De actie moet gemeenten en burgers aansporen op 1 januari 's nachts hun stad vrij te maken van zwerfvuurwerk.

Met name jongeren van 10 tot 19 jaar rapen op nieuwjaarsdag nogal eens zwerfvuurwerk op en steken deze zogenaamde weigeraars opnieuw af. Dit stunten met zwerfvuurwerk loopt vaak verkeerd af. Volgens de Stichting Ideele Reclame (SIRE) valt 40 procent van de vuurwerkslachtoffers op nieuwjaarsdag. De vuurwerkcampagne is daarom nog steeds noodzakelijk aldus de stichting.

De gemeente Tilburg gaf vorig jaar al het goede voorbeeld met een vuurwerkvrije wijk op nieuwjaarsdag. Om het aantal vuurwerkslachtoffers naar beneden te krijgen organiseert SIRE nu de Schoonmaakactie Zwerfvuurwerk. Rond half december presenteert de organisatie de gedetailleerde plannen.

Het eerste slachtoffer in het nieuwe 'vuurwerkseizoen' is overigens al gevallen. Een 24-jarige inwoner van Rotterdam verloor eind oktober enkele vingers toen hij in zijn huis een strijker tot ontploffing bracht. Ook enkele ruiten van zijn woning gingen door de kracht van de explosie aan diggelen.

In dezelfde maand nam de politie in Apeldoorn de eerste partij illegaal vuurwerk van het seizoen in beslag. Bij een inval in een bedrijfspand vond de politie op de zolder 620 kilo illegaal vuurwerk.

De afgelopen jaren kochten de Nederlanders voor zo'n 70 miljoen gulden aan vuurwerk. Voor dat bedrag gaat er jaarlijks ongeveer 10 miljoen kilo vuurwerk over de toonbank. (ANP)