CABARETIERS OP RADIO & TV

Gerard Cox kan niets bedenken dat hij nog eens op tv zou willen doen: “Ik heb eigenlijk alles al gedaan.' Dit is het 37ste seizoen dat hij bij tv en radio werkt. Zijn eerste tv-optreden was begin jaren zestig in een VPRO-programma: hij zong een liedje in de Amsterdamse Bamboe-bar “temidden van twistende mensen'.

Hij werd beroemd door Wie Wijst Mij De Weg In Hilversum, zijn showprogramma bij de VARA met liedjes, sketches en gasten. Tegelijkertijd deed hij theater. “De opnamen liepen vaak uit, omdat regisseur Rob Touber graag experimenteerde. Dan moest ik daarna als een haas naar Tiel of Appelscha om een voorstelling te doen.' Het idee dat je toen als cabaretier op tv minder ver kon gaan, vindt hij onzin. “Iedereen heeft het er altijd over dat er taboes doorbroken zijn, maar eigenlijk is er nooit ene moer veranderd. Er liggen nog steeds mensen dwars om een scheet en anderen kan het niet schelen. Ik krijg nog steeds regelmatig verontwaardigde reacties, en bijna altijd op onverwachte momenten. Het is mijn bedoeling ook niet taboes te doorbreken: ik wil mensen laten lachen.' Vijf jaar geleden begon hij met de succesvolle comedyserie Toen Was Geluk Heel Gewoon. Cox schrijft de serie samen met de andere hoofdrolspeler, Sjoerd Pleijsier. “Het is een samengaan van mijn cerebrale kijk op de dingen en de bizarre fantasie van Sjoerd. Het is keihard werken. Na 22 weken zie je de wereld voor een botervloot aan. Maar het is het mooiste werk wat er is. Je krijgt waardering. Vanmiddag trad ik ergens op en kreeg ik bloemen. Wie krijgt er nou bloemen omdat hij werkt? Wij wel.' (Foto Jorgen Krielen)