Betis laat lamgeslagen Willem II kansloos

Willem II is er niet in geslaagd om Betis Sevilla in eigen huis te verrassen. De Tilburgers waren in de tweede wedstrijd van de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi geen partij voor de Spaanse ploeg: 3-0. Na de 1-1 in de heenwedstrijd is Willem II in Europees verband uitgeschakeld en kan het elftal van trainer Adriaanse zich weer richten op de Nederlandse competitie.

Geen moment was sprake van een gelijke strijd. Betis overklaste de nummer negen uit de Nederlandse voetbalcompetitie op alle fronten, en kon zichzelf alleen verwijten dat de score niet hoger uitviel. Willem II-trainer Adriaanse liet zijn ploeg defensiever spelen dan gebruikelijk. Diepe spits Loeffen fungeerde als aanspeelpunt voorin, daarachter moesten Ramzi en Ceesay voor gevaar zorgen. De middenvelders Valk en Arts kregen de opdracht om op te komen via de vleugels. Het centrale verdedigingsduo Hyypia en Hendriks moest de opbouw van achteruit verzorgen. Illustratief voor het verdedigende concept van Adriaanse was de rol van middenvelder Galasek. De beste speler van Willem II moest vedette Denilson van Betis aan banden leggen. In die opzet slaagde Galasek voortreffelijk. Maar aan zijn voornaamste taak, de vormgeving van het spel van zijn ploeg, kwam hij niet meer toe. Niet dat dat veel had uitgemaakt, want Betis was heer en meester in eigen stadion. De verdedigende tactiek verlamde Willem II dat juist aanvallend spel gewoon is.

Al na vier minuten miste Finidi een uitgelezen kans om Betis op voorsprong te zetten. Een kwartier voor rust herstelde hij zijn fout door een voorzet van uitblinker Benjamin achter Willem II-doelman Van Fessem te werken. De Tilburgers konden daar niets tegenover stellen. Willem II schoot in de eerste helft niet een keer op het doel van Betis.

Ook na de rust werden de Tricolores niet gevaarlijk. Betis, dat heerste op het middenveld, wel. Na een kans voor spits Oli scoorde Benjamin: 2-0. Betis bleef in een hoog tempo spelen Willem II kwam er niet aan te pas. Vooral de verdediging maakte een zwakke indruk. Zes minuten voor tijd kregen de Tilburgers de eerste en enige kans van de wedstrijd, maar linksback Schenning miste in kansrijke positie.

Aan de andere kant viel wel een treffer te noteren. Nadat Cuellar een goede kans had gemist, bekroonde invaller Fernando een dieptepass van Benjamin: 3-0. Adriaanse toonde zich na de wedstrijd een teleurgesteld man. “Ik dacht dat een aantal spelers van mijn ploeg dit niveau aan zou kunnen, maar dat bleek niet het geval.' De trainer berustte in de nederlaag. “In deze uitwedstijd is gebleken dat Betis twee maten te groot is voor Willem II. Ik heb tijdens de wedstrijd geen moment de illusie gehad dat we het zouden redden.'

Trainer Clemente van Betis amper twee weken in dienst, liet zijn elftal aanvallender spelen dan de onlangs opgestapte Chileense trainer Cantatore deed in Tilburg. De Spanjaarden voetbalden agressief en gaven de aanvallers van Willem II geen schijn van kans. In vergelijking met de heenwedstrijd nam Betis het initiatief. Willem II kon het hoge tempo van de thuisploeg niet bijbenen.