Bedrijven willen de 'big bang' voor euro

Grote bedrijven in Nederland die dagelijks met contant, niet-giraal geld omgaan willen in een dag (de 'big bang') overstappen op de euro. Dit blijkt uit een enquete van NRC Handelsblad onder vijftig grote beursfondsen. Alleen het postbedrijf TNT Post Groep en uitgever VNU pleiten voor een overgangstermijn van enkele weken. Uitgever Wolters Kluwer stelt voor om in een weekeinde op de euro over te stappen.

In 2002 wordt de Europese eenheidsmunt daadwerkelijk ingevoerd, maar op welke manier dat gebeurt is nog niet duidelijk. Het Nationaal Forum voor de introductie van de euro komt vermoedelijk maandag met een advies. Volgens een zegsman van Financien zal minister Zalm pas na het advies van het Nationaal Forum een standpunt innemen over de overgang naar de euro.

De beursfondsen die bijna uitsluitend met giraal geld werken zeggen in de enquete geen voorkeur te hebben voor een snelle of langdurige overgang naar de euro, die vanaf volgend jaar in girale vorm wordt ingevoerd. ABN Amro en ING willen, samen met de Nederlandse Vereniging van Banken, gedurende het overleg in het Nationaal Forum geen voorkeur uitspreken. Bankverzekeraar Fortis pleit openlijk voor een zo kort mogelijke overgangsperiode.

Ook in de andere landen die overstappen op de euro is nog geen besluit genomen, alleen Frankrijk en Duitsland lijken aan te koersen op een invoering in 2002 die enkele weken zal duren. De elf deelnemende landen hebben wel afgesproken dat het niet is toegestaan om al voor 2002 bedrijven en burgers te voorzien van het nieuwe geld.

Uit de enquete blijkt verder dat het Nederlandse bedrijfsleven volgend jaar niet kiest voor een administratieve 'big-bang'. Minder dan een op de drie beursfondsen stapt in de boekhouding op 1 januari 1999 volledig over op de euro. Eenderde van de bedrijven stapt zelfs pas drie jaar later over op een 'euro-boekhouding'.

Een op de vijf fondsen factureert vanaf volgend jaar alleen nog in euro's en verlangt van hun toeleveranciers dat die hetzelfde doen. Alleen voor bierbrouwer Grolsch is een late overstap van leveranciers naar de euro een reden om de relatie te beeindigen.